Köybucağı, Terme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.05, 28 Ağustos 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17534554 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Köybucağı
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeTerme
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam843
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55600
Resmî site
[2]

Köybucağı, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgiler yoktur. Aşağı köybucağı Yukarı Köybucağından Ayrıldıktan sonra Aşağı Köybucağı Köyü Adını geçtiğimiz sene AKBUCAK KÖYÜ olarak değiştirmiştir.Yukarı Köybucağınin İsmide KÖYBUCAĞI olarak Değiştirilmiştir. Eskişehir ilinden bu bölgeye göç eden insanların olduğu Eskişehirden gelen iki yaşlı karıkoca'nın anlatımıyla bilenebilmiş, köy halkından seneler önce ölen Pehlivan Mehmet'in (Mehmet KOÇ) onların yeğenleri olduğunu anlatmışlardır.Ancak hangi tarihte ve ne kadar kişinin geldiği bilinmemektedir. Yakın tarihe bakacak olursak köy bir hayli göç almış ilginç bir biçimde kendi halkıda büyük şehirlere göç etmiştir. Mahallede Çok Sayıda Trabzon göçmeni Lazlar Ve Ordu Korgan Göçmenleri Korganlılar vardır.Yörede kesinliği kanıtlanmamış olan amozon kadınlarının bu bölgede yaşadığı konuşulmakta terme çayı bölgesinde ikamet ettikleri rivayet edilmektedir. Bağzı tarihçiler bunların kadın olmadığı uzun saçlı erkekler oldukları kanısına varmışlardır. Yukarı köybucağı'na Köybucağı mahallesi denmektedir ve burası bir Gürcü mahallesidür.

kültür

Mahallenin yemekleri Karadeniz halkına özgü yemeklerdir. Genelde mısır ekmeğinin sacda yapılmış şekli kullanılmaktadır. Keşkek yapılmaktadır. Kara lahana ile yapılan birçok yemeği vardır. Bunlardan bazıları sarma, kara lahana çormbası, dible adlarıyla anılan yemeklerdir. dügün ve mevlütlerde kendine has yemekleri olan köybucağı mahallesi misafirlerine (pilav,üzüm,hoşafı,keşkek ve et yemegi Sunmaktadır.Köybucağı coğrafi olarak karadaeniz bölgesinde olduğu için kültürüde karadaniz kültürüdür. Mahallenin ilçe merkezine yakın oluşu ve düz bir arazi olan çarşamba ovası sınırları içinde yer almasıyla özellikle mahallenin halkı arasında bisiklet ve traktör kullanımı bir hayli artmıştır.Mahallenin düğünleri genelde büyük davetlele yapılır tüm köy halkının davetli olduğu bir merasimdir. Büyük kazanlarda fazlaca yemekler pişirilir. Anadolunun genelinde olduğu gibi evin reisi erkek olsa da kadınların aile düzeni ve yapısı içindeki rolleri bir hayli büyüktür. Anaerkil diye nitelendirebileceğimiz bu mahallenin halkına büyük destek hiç kuşku yok ki mahallenin kadınları tarafından verilmektedir. Ancak son zamanlarda ki tarım ürünlerinin maddi değerinin azalmasıyla köy halkının bir bölümü büyük şehirlere göç etmiş ama bağlarını koparmayarak fındık toplama zamanları ağırlıklı olmak üzere izinlerini köylerine gelerek geçirmektedirler. Mahallenin ortasından geçen terme çayı birçok insanın özellikle çoçukların ve gençlerin eğlence merkezi olmuştur.

Coğrafya

Samsun iline 74 km, Terme ilçesine 16 km uzaklıktadır. Yer yapısı olarak düzdür. tom ortasından terme çayı geçmektedir. Komşu köyleri arasında Çarşamba fennek mahallesiyle sınır köyler olup iki köy arasındaki alan bu iki mahallenin arazilerinin büyük bir bölümünü oluşturur.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları biraz nemli, Bahar ayları yağışlı, Kışın ise orta sert olan bir iklimi vardır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 843
1997 763

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bölge fındık,pirinç,mısırıyla meşur olup gelirinide bu ürünlerden elde etmektedir. Asıl geçim kaynağı başta fındıktır. Bir dönem çeltiğin fındıktan fazla para getirmesiyle bağzı fındık bahçeleri kesilerek yerini çeltik bahçelerine bırakmış, ancak zamanlara çeltin o dönemki popülaritesini yitirerek fındık tekrar en revaçta olan tarım ürünü haline gelmiştir. Köylünün genel durumu bu harika ovanın insanlara lutfettiği bu tarım ürünleri zenginliğiyle bağdaşmıştır ancak büyük şehirlere göç eden ailelerde bir hayli fazladır.şu anda fındık ve çeltik eşit sayılır ama mahallenin asıl geçim kaynağı çeltikdir

Altyapı bilgileri

Mahallede Köybucağı İlköğretim ve Köybucağı Hacıbademli İlköğretim adında iki okul vardır. Mahallede, içme suyu şebekesi vadır, kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.Mahallede taplu arazi yok denilecek kadar azdır. mahallesimüzün en büyük niğmeti olan terme çayından hiçbir köylü maddi anlamda yararlanamıyor.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal