Kötü Eğitim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kötü eğitim sayfasından yönlendirildi)
Kötü eğitim
La mala educación
film afişi
YönetmenPedro Almodóvar
YapımcıPedro Almodóvar
Agustín Almodóvar
SenaristPedro Almodóvar
OyuncularGael García Bernal
Fele Martinez
Daniel Giménez Cacho
Javier Cámara
Petra Martínez
Leonor Watling
MüzikAlberto Iglesias
DağıtıcıSony Pictures Classics
Yapım yılı2004, İspanya
Çıkış tarih(ler)i19 Mart 2004
Süre105 dk.
Dilİspanyolca
Bütçe5 milyon ABD doları
Hasılat40 milyon ABD doları

Kötü eğitim (İspanyolca: La mala educación) İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar'ın 2004 yapımı filmi. Başrollerinde Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho ve Lluís Homar'ın yer aldığı film, çocukluktan kalma arkadaşlıklar ve aşklar, çocuk tacizi ve cinayette suç ortaklığı gibi temaların etrafında gelişiyor.

César, Goya, BAFTA gibi çok sayıda ödüle aday gösterilen film, ABD'de New York Film Eleştirmenleri Birliği Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü ve National Board of Review Award for Best Foreign Language Film ödüllerini aldı. Film, eleştirmenlerden oldukça olumlu eleştiriler aldı[1] ve bazı eleştirmenler tarafından Almadovar sinemasının baş yapıtlarından biri olarak gösterildi.[2] Ayrıca küçük bir bütçeyle yapılan film 40 milyon dolar gibi iyi bir hasılat yakaladı.

Film, film içinde film tarzında üç ayrı senaryodan oluşur. Filmde Gael García Bernal üç farklı karakteri canlandırmıştır. Almadovar, filmin senaryosu üzerinden 10 yıldan beri çalışmış olduğunu söylemiştir.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Başarılı bir film yönetmeni olan Enrique (Fele Martínez), yeni filmi için bir konu aramaktadır. Adının Ignacio olduğunu söyleyen birisi, ki daha sonra aslında Juan (Gael García Bernal) olduğunu öğreniriz, Enrique'ye bir öykü getirir. Öykü yönetmen Enrique'nin de çocukluğunun geçtiği kilise okulunda başlar ve okulun müdürü ve öğretmen, olan Peder Manolo'nun (Daniel Giménez-Cacho) Ignacio'yu taciz etmesi ile başlar. Fakat öykü, bir çocuk tacizi öyküsü olarak kalmaz, zira Ignacio, âşık olduğu Enrique'in okuldan atılmasını önlemek için kendisini Peder Manolo'ya sunmuştur. Sonraki yıllarda Ignacio büyür ve eşcinsel, uyuşturucu bağımlısı ve ameliyat için paraya ihtiyacı olan bir kahraman olan Zahara olur.

Film, tekrar günümüze, Enrique ile Ignacio olduğunu iddia eden Juan'ın ilişkisine döner. Enrique öyküyü çekmeye karar verir, fakat Juan/Ignacio filmde Zahara rolünü oynamak istemektedir. Enrique, Ignacio'yu araştırmaya başlar ve büyüdüğü yere gidip ailesini bulduğu zaman, öyküyü yazan Ignacio'nun ölmüş olduğunu, kendisine gelen kişinin ise Ignacio'nun kardeşi Juan olduğunu öğrenir. Enrique, Juan'ın filmde oynamasını kabul eder ama bunun yolu da Enrique'nin yatağından geçmektedir.

Senaryo'ya daha sonra tekrar Peder Manolo girer. Belki de hayatının sonlarını yaşamakta olan, hasta bir adam olmuştur ve her şeyi Enrique'e itiraf etmeye gelmiştir. Herkesin sürprizleri o kadar çoktur ki, filmin her aşamasında yeni bir sırlar ve olaylar dizisi ile karşılaşırız. Katiller ve masumlar sürekli yer değiştirirler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gael García Bernal (Angel/Juan/Zahara)
  • Fele Martínez (Enrique Goded)
  • Javier Cámara (Paquito)
  • Daniel Giménez-Cacho (Peder Manolo)
  • Lluis Homar (Mr. Berenguer)
  • Francisco Boira (Ignacio)
  • Francisco Maestre (Peder José)
  • Juan Fernández (Martín)
  • Ignacio Pérez (Çocuk Ignacio)
  • Raúl García Forneiro (Çocuk Enrique)
  • Alberto Ferreiro (Enrique Serrano)
  • Petra Martínez (Ignacio´nun annesi)

Kilise eleştirisi mi?[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, kilise rahiplerinin çocukları taciz etmeleri ve bunu örtbas etmeleri de anlatıyor. Almadovar'ın kendisi de çocukken bir Katolik okulunda eğitim görmüş ve rahiplerin çocuklara cinsel tacizde bulunduğuna tanıklık etmiş.[4] Bu yüzden, her ne kadar bir kilise eleştirisi gibi görünse de Almadovar derdinin bu olmadığını şöyle açıklıyor:Kötü Eğitim, beni kötü eğitmiş olan rahiplerden aldığım bir intikam değil; eğer öyle olsaydı, intikam almak isteseydim, kırk yıl beklemezdim. Kilise beni hiç ilgilendirmiyor. Film, o zamanda geçiyor olsa bile, 80’lerin başındaki Madrid’den ibaret değil. Beni ilgilendiren 60’ların baskıcı tutumundan sonra, İspanya’nın 80’lerde yaşadığı özgürlük. Bu yüzden o dönemlerde çocuk olan kahramanların 80’lerde yetişkin olarak yaşadıkları beni ilgilendiriyor.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Almodovar toplumun kıyısından bildiriyor 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Nil Kural, 25 Nisan 2013'te erişildi.
  2. ^ Pedro Almodovar Üstüne Düşünmeler 20 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. , Erinç Büyükaşık, 25 Nisan 2013'te erişildi.
  3. ^ a b Kötü Eğitim (Bad Education), arsiv.ntvmsnbc.com, 25 Nisan 2013'te erişildi.
  4. ^ Kütü Eğitim[ölü/kırık bağlantı], SİYAD, 25 Ekim 2013'te erişildi.