Köprü Pavyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köprü Pavyonu, Zaragoza, İspanya

Köprü Pavyonu (İspanyolca: Pabellón Puente) İspanya'nın Zaragoza şehrinde yer alan ve şehrin önemli sembollerinden olan bir yapı. Irak kökenli ama Britanyalı vatandaşı olan ve de Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi Zaha Hadid tarafından Expo 2008 için tasarlanmıştır.

Köprü Pavyonu, İçerden görünüm, Zaragoza, İspanya

270 metre uzunluğunda üstü kapalı olan ve gladiolaya benzeyen bu yapı Ebro Nehri üzerinde yer almaktadır ve de La Almozara semtini sergi alanına bağlamaktadır. Yapı köprü işlevini görmekle birlikte aynı zamanda çok amaçlı bir sergi alanı olarak da hizmet vermektedir. Expo 2008 sırasında bu fuarı gezmek için her saat yaklaşık 10.000 ziyaretçinin bu köprüden geçtiği tahmin edilmektedir.

Zaha Hadid bu köprünün dış kaplaması için cam yünü ile sağlamlaştırılmış betonarme sistemi kullanmıştır. Bu malzeme ile yaklaşık 29.000 adet fibreC adı verilen ve her biri farklı gri tona sahip kaplamalar ile bu köprü kaplanmıştır.[1]

Expo 2008 için tasarlanan ve inşa edilen Köprü Pavyonu, bu fuarı sona ermesinden sonra yerel bir banka tarafından, sergiler düzenlenecek bir mekan olarak kullanmak üzere, satın alınmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Köprü Pavyonu web sitesi". ExpoZaragoza2008.es. 22 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010.