Kömür gazlaştırma
Kömür gazlaştırma, kömür ve su, hava ve/veya oksijenden, esas olarak karbonmonoksit (CO), hidrojen (H2), karbondioksit (CO2), doğalgaz (CH4) ve su buharından (H2O) oluşan bir karışım olan sentez gazı üretme işlemidir.
Tarihsel olarak kömür, "şehir gazı" olarak da bilinen kömür gazı üretmek için gazlaştırılmıştır. Kömür gazı yanıcıdır ve petrol kuyularından büyük ölçekli doğalgaz üretiminin ortaya çıkmasından önce, belediye aydınlatması ve ısıtma için kullanılmıştır.
Mevcut uygulamada, büyük ölçekli kömür gazlaştırma tesisleri, esas olarak elektrik üretimi veya kimyasal ham madde üretimi içindir. Kömür gazlaştırmasından elde edilen hidrojen, amonyak yapmak, hidrojen ekonomisine güç vermek veya fosil yakıtların yükseltilmesi gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
Alternatif olarak, kömürden türetilmiş sentez gazı, benzin ve dizel gibi nakliye yakıtlarına ilave muamele yoluyla veya nakliye yakıtı ya da yakıt katkı maddesi olarak kullanılabilen veya benzine dönüştürülebilen metanole dönüştürülebilmesi mümkündür.
Kömür gazlaştırmasından elde edilen doğalgaz, nakliye sektöründe yakıt olarak kullanılmak üzere sıvılaşana kadar soğutulabilir.[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "The On-Road LNG Transportation Market in the US" (PDF). 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Gasifipedia, a comprehensive online collection of resources to promote better understanding of gasification technology (with an emphasis on coal gasification), developed and maintained by the U.S. Department of Energy's National Energy Technology Laboratory (NETL) 23 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- The Gasification Systems Program, of the U.S. Department of Energy's National Energy Technology Laboratory (NETL) 3 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- "Practical Experience Gained During the First Twenty Years of Operation of the Great Plains Gasification Plant and Implications for Future Projects" (PDF-3.1MB), DOE’s Office of Fossil Energy, Mayıs 2006.