Joseph Chinard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Joseph Chinard
Joseph Chinard minyatür portresi Ressam:Jean François Soiron
Genel bilgiler
Doğum12 Subat 1756
Lyon, Fransa
Ölüm20 Haziran 1813
Lyon, Fransa
UyrukFransız
AlanıHeykel
Sanat eğitimiÉcole Royale de Dessin, Lyon
İmzası

Joseph Chinard (d. 12 Şubat 1756, Lyon — ö. 20 Haziran 1813, Lyon) Natüralizm ve neoklasik akımın temsilcisi Fransız heykeltıraş.

Yaşamı ve sanatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk eğitimini, "École Royale de Dessin Lyon"un resim bölümünde aldı. Bu okuldan mezun olduktan sonra Lyon'da bir heykeltıraşın atölyesinde çalıştı.

Lyon'daki çalışmaları, sanatsever bir tüccarın dikkatini çekti. Bu kişinin hâmîliğinde 1784'te Roma'ya gitti ve üç yıl orada kaldı. Roma'da kaldığı dönemde, Lyon'da yaşayan sanatsever hâmîsine birçok antika kopyası gönderiyordu. Roma'da "Accademia di San Luca"dan İtalyan olmayanlara verilen bir onur ödülü kazandı. Ödül kazanan bu çömlek heykeli, Perseus and Andromeda Accademia'nın koleksiyonunda bulunuyor. 1787'de Lyon'a döndü.

1791'de tekrar Roma'ya döndü. Eserleri, bilhassa Fransız Devrimi sırasındaki devrimci görüşleri nedeniyle, otoritelerin ilgisini çekti. Papa'nın isteği üzerine 1791'de iki aylığına Sant Angelo Kalesi'nde gözaltına alındı. Bu tutukluluktan sonra 1792'de Roma'dan kovuldu ve Fransa'nın Dijon kentine yerleşti.

Mermer heykeli "Madame de Verninac'ıin büstü",[1] 1800'de Paris Salonu'nda sergilendi. Aynı eserin mermer versiyonu da 1808'de yine Paris Salonu'nda teşhir edildi. Chinard, Paris'e sayılı kez ziyâret etti, ömrünün büyük bölümünü Lyon ve İtalya arasında geçirdi. Bir Paris ziyareti sırasında devrin Paris soyetisnin ünlü ismi Madamé Récamier'in (bugün J. Paul Getty Müzesi'nde) büstünü yaptı; daha sonra bu büstün mermerden bir versiyonu daha yapıldı.

Lyon'daki açık hava heykelleri, Fransız Devrimi sırasında kaybolmuştur.

Chinard'a ve heykellerine olan ilgi, 1909 ile 1910 arasında Paris Musée des Arts Décoratifs'te gerçekleştirilen bütün eserlerinin bir araya getirildiği bir sergiden sonra yeniden canlandı.[2]

Joseph Chinard'ın eserleri, Louvre Müzesi, Metropolitan Museum of Art[3] ve National Gallery of Art gibi birçok müzede yer almaktadır.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu hanım, ressam ve siyasetçi olan Eugène Delacroix'in kızkardeşidir.
  2. ^ Breck 1919:161
  3. ^ Bir pişmiş toprak büst, Jacques Hébert'in portresi olarak bilinmekte (Breck 1919) ve Mmme de Staël portresi olarak bilinen alçıdan ve pişmiş toprakla renklendirilmiş büst, (Joseph Breck, "Recent Accessions of Decorative Arts: Part II. European Ceramics, Sculpture, and Furniture", The Metropolitan Museum of Art Bulletin 15.10 (October 1920:234-238, fig.1, say. 234).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]