Johnny Got His Gun (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johnny Silahını Kaptı
Johnny Got His Gun
Johnny Got His Gun filmi afişi
YönetmenDalton Trumbo
YapımcıBruce Campbell
SenaristDalton Trumbo
OyuncularTimothy Bottoms
Jason Robards
Donald Sutherland
Diane Varsi
Kathy Fields
MüzikJerry Fielding
Görüntü yönetmeniJules Brenner
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1971
Süre111 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri

Johnny Got His Gun (TürkçeJohnny Silahını Kaptı), 1971 yapımı savaş karşıtı Amerikan dram filmi. Aynı isimli Johnny Silahını Kaptı romanından ekranlara uyarlanmıştır. Senaristliği ve yönetmenliği kitabın da yazarı olan Dalton Trumbo tarafından yapılmıştır. Başrollerinde Timothy Bottoms, Jason Robards, Donald Sutherland ve Diane Varsi yer almıştır.

Film 1971 Cannes Film Festivalinde yer almış ve burada Juri Özel Büyük Ödülü sahibi olmuştur. Ayrıca FIPRESCI ödülü kazananıdır.

Hikayesi: Johnny adındaki genç askere gider ve I. Dünya Savaşına alınır. Savaş esnasında üstlerine yağan bombalardan kaçarken saklanmak bir bomba çukuruna girer çünkü askerler arasında yaygın bir inanışa göre aynı yere iki defa bomba isabet etme olasılığı oldukça düşüktür fakat bulunduğu mermi çukuruna bir mermi daha isabet eder ve patlar. Bu patlamayla birlikte Johnny için hayat kabuslardan ibaret olmuştur. Vücudu çok büyük zarar görmüş, yüzü paramparça olmuş, kulakları sağır, gözleri olmayan, çenesi, ağzı ve dili olmayan kollarının ve bacaklarının kökten kesildiği vücuda mahkum kalmıştır. Doktorlar Johnny'nin hiçbir şey hissedemeyen hiçbir şey düşünemeyen yalnızca bir et parçasından ibaret olduğunu zannetmektedirler. Beslenmesi ve hatta nefes alması bile makineler tarafından kontrol edilen Johnny ilk başlarda kendini anlamayan rüya ve gerçeği birbirinden ayıramayan biri olsa da zamanla kendinin farkına varır ve ölmek ister. Ama dilsiz olduğu için bunu kimseye anlatamaz. Sonunda rüyasında babasıyla konuşurken babası ona mors alfabesini hatırlatır ve bu şekilde insanlarla irtibata geçer. Ölmek istediğini söyler ama onun ölmesine izin verilmez. Ünlü Thrash Metal grubu Metallica'nın One isimli bir şarkısı Johnny'nin hikâyesine referanstır. Bu şarkı 1990 yılında En İyi Metal Performansı Grammy Ödülü'nü kazanmıştır.