İçeriğe atla

John Logie Baird

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.35, 1 Kasım 2016 tarihinde EmausBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17772638 numaralı sürüm (Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q133544 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor)
John Logie Baird
Dosya:John Logie Baird00.jpg
Doğum14 Ağustos 1888(1888-08-14)
Helensburgh, Dunbartonshire, İskoçya
Ölüm14 Haziran 1946 (57 yaşında)
Bexhill, Sussex, İngiltere
Defin yeriHelensburgh Mezarlığı'ndaki aile mezarında
İkametİskoçya ve İngiltere
Milliyetİskoç
Vatandaşlık Birleşik Krallık
EğitimLarchfield Akademisi, Helensburgh
Mezun olduğu okul(lar)Strathclyde Üniversitesi, Glasgow
MeslekMucit
İşadamı
Tanınma nedeniİlk renkli televizyon da dahil olmak üzere televizyonnun mucidi.
DinBilinmiyor (Agnostik)[1]
EvlilikMargaret Albu (1931'de evlendiler)
Çocuk(lar)Diana Baird
Malcolm Baird
Ebeveyn(ler)Rev John Baird
Jessie Morrison Inglis

John Logie Baird (14 Ağustos 188814 Haziran 1946) İskoç mucit.

21. yüzyılın vazgeçilmez aletlerinden biri olan televizyonun tarihi, 75 yıl önce, İskoç mucit John Logie Baird ’in keşfiyle başladı. Baird, 21. yüzyılda insanları saatlerce karşısında oturtabilen televizyonun babasıydı. Keşif merakı çocuk yaşlarda başlayan Baird, 12 yaşında, evine bir elektik sistemi döşemiş ardından yoldayken arkadaşlarıyla konuşmasını mümkün kılacak ilk telefon santralini geliştirdi. İskoçya'da Kraliyet Teknik Koleji’nde elektrik dersleri alan Baird, Glascow üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu. Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine ara veren mucit, silahlı kuvvetlerde çalışmak istedi ama kabul edilmedi. Başvurusu reddedilen Baird, Clyde Valley Elektrik Enerjisi Şirketi’nde çalışmaya başladı ancak sağlık problemleri işi bırakmasına sebep oldu.

Clyde Valley ’den sonra aralarında Trinidad ’da bir reçel fabrikasında işçiliğin de bulunduğu çeşitli işlerde çalışan Baird, nihayet 1922’de memleketi Sussex ’e geri dönen ve burada tamirciliğe başladı. Nakkaş mucit Sussex’ deki mütevazı hayatı, Baird ’i 50 yıldır düşlediği televizyon icadı üzerinde yoğunlaşma fırsatı verdi.

Parası olmadığı için ilk televizyonunu bir lavabo ve bir çay tenekesiyle yapan Baird, bir sonraki denemesinde projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayıp basit bir düzenek geliştirdi ve düzeneğe kullanılmış lenslerle devrelerden tarama diskler ekledi. Baird ’in icat ettiği bu düzenek, tahta çubuklar arasına nakış iğneleri ve balmumuyla tutturulan bir cihaz olarak TV’nin dedesi kabul edildi. Çalışmalarını bundan sonra da sürdüren mucit, 1925’de hayal ettiği gibi, “Stok ey Bill” adını verdiği ilk ilkel televizyonda görüntü transmisyonunu da gerçekleştirmeyi başardı. Logie Baird icadının parlak bulundu ama pek ciddiye alınmadı. İlk yayın BBC’den Baird ’in ilk ilkel TV’yi icat ettiği dönemde, BBC gibi yayıncılar radyoya odaklanmıştı. BBC’inin TV yayıncılığına geçişi, 1929’da sınırlı bir kitleye ulaşan ilk deneme yayınıyla başladı. Günde iki yayın kuşağında hizmet vermeye başlayan BBC televizyonu, ilk kuşakta haber, ikinci kuşakta ise müzik yayını veriyordu. Baird televizyondan sonra infrared ışınlar üzerinde de çalışmalar yaptı.

Kaynakça

  1. ^ R. W. Burns (2000). John Logie Baird, Television Pioneer. IET. s. 10. ISBN 9780852967973. Even Baird's conversion to agnosticism while living at home does not appear to have stimulated a rebuke from the Reverend John Baird. Moreover, Baird was freely allowed to try to persuade others—including visiting clergy—to his beliefs.