Johann Strauss II operetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Avusturyalı besteci Johann Strauss II (d. 1825 – ö. 1899) tarafından bestelenmiş tüm operetlerin bir listesidir.

İsim Janr Kısımları Libretto Prömiyer tarihi Tiyatro, Şehir
Die lustigen Weiber von Wien Burlesk Operet 3 perde Josef Braun Bitirilmemiş, beste yak. 1868  
Romulus       Bitirilmemiş, beste yak. 1871  
Indigo und die vierzig Räuber Komik Operet 3 perde M.Steiner 10 Şubat 1871 Theater an der Wien, Viyana
Roma'da Karnival (Der Karneval in Rom) Komik Operet 3 perde Josef Braun ve C.Lindau 1 Mart 1873 Theater an der Wien, Viyana
Yarasa (Die Fledermaus) Komik Operet 3 perde Carl Haffner ve Richard Genée, aslı Henri Meilhac ve Ludovic Halévy, Le réveillon 5 Nisan 1874 Theater an der Wien, Viyana
Kagliastro Viyana'da (Cagliostro in Wien) Komik Operet 3 perde F.Zell ve Richard Genée 27 Şubat 1875 Theater an der Wien, Viyana
Prinz Methusalem Komik Operet 3 perde C.Treumann, aslı Delacour ve Wilder 3 Ocak 1877 Carltheater, Viyana
Das Spitzentuch der Königin Operet 3 perde H.Bohrmann-Riegen ve Richard Genée, aslı Cervantes 1 Ekim 1880 Theater an der Wien, Viyana
Der lustige Krieg Operet 3 perde F.Zell ve Richard Genée 25 Kasim 1881 Theatre an der Wien, Viyana
Venedik'te Bir Gece (Eine Nacht in Venedig) Komik Operet 3 perde F.Zell ve Richard Genée, aslı E.Cormon ve M.Carré Château Trompette 3 Ekim 1883 Neues Friedrich Wilhelmstadisches Theater, Berlin
Çingene baron (Der Zigeunerbaron) Operet 3 perde Ignaz Schnitzer, aslı Mór Jókai, Sáffi 24 Ekim 1885 Theater an der Wien, Viyana
Simplicius Operet Prelüd ve 2 perde "Victor Léon", aslı von Grimmelhausen, Der abenteuerliche Simplicissimus 17 Aralık 1887 Theater an der Wien, Viyana
Fürstin Ninetta   3 perde H.Wittmann ve J.Bauer 10 Ocak 1893 Theater an der Wien, Viyana
Jabuka   3 perde M.Kalbeck ve G.Davis 12 Ekim 1894 Theater an der Wien, Viyana
Waldmeister Operet 3 perde G.Davis 4 Aralık 1895 Theater an der Wien, Viyana
Die Göttin der Vernunft Operet 3 perde A.M.Willner ve B.Buchbinder 13 Mart 1897 Theater an der Wien, Viyana

Johann Strauss II müziğini kullanıp başkaları tarafından aranjmanlar (seçilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl populer olan Johann Strauss II'nin müziğininin yeniden aranjmanı yaparak yeni operet yapımları hazırlanmış ve sahnelenmiştir. Bunlardan başarılı olanların listesi şöyle verilebilir:

  • Le reine Indigo: 3 perdelik operet (1875)
  • Çigan: 3 perdelik operet (1877)
  • Viyana Kanı (Wiener Blut): 3 perdelik operet, aranjman Adolf Müller (1899)
  • Gräfin Pepi: 3 Perdelik operet, aranjman: "E Reiterer" (1902)
  • Tausend und eine nacht: Bir prelüd ve 2 perdelik operet, "aranjman:E Reiterer" (1906)
  • Reiche Mädchen: 3 perdelik operet (1909)
  • Der blaue Held: 3 perdelik operet (1912)
  • Faschingshochzeit: Operet aranjman: "J Klein" (1921)
  • Kasanova: 7 sahnelik operet, aranjman: Ralph Benatzky (1928)
  • Viyana Valsleri: 2 perdelik "Singspiel", aranjman: J "Bittner" ve "Erich Wolfgang Korngold" (1930)

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Stanley Sadie (ed) The New Grove Dictionary of Opera, (London) ISBN 0-333-73432-7: Lamb, Andrew (1992), 'Strauss, Johann' bölümü

Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]