Johan August Arfwedson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johan August Arfwedson
Johan August Arfwedson
Doğum12 Ocak 1792
İsveç
Ölüm28 Ekim 1841
Milliyetİsveçli
EğitimUppsala Üniversitesi
Kariyeri
DalıKimya
EtkiledikleriJöns Jakob Berzelius

Johan August Arfwedson (12 Ocak 1792 – 28 Ekim 1841), 1817'de lityum kimyasal elementini izole bir tuz olarak keşfeden İsveçli bir kimyagerdir.

Hayat ve iş[değiştir | kaynağı değiştir]

Arfwedson, tüccar ve fabrika sahibi Jacob Arfwedson ve eşi Anna Elisabeth Holtermann'ın oğlu ve varlıklı bir burjuva aileye mensuptu. Daha genç olan Arfwedson, 1803'te Uppsala Üniversitesi'ne öğrenci olarak girdi (o zamanlar, genç yaşta okula girmek aristokrat ve varlıklı öğrenciler için yaygındı), 1809'da Hukuk derecesini ve 1812'de mineroloji alanında ikinci derecesini tamamladı. Sonraki yıl, Kraliyet Maden Kurulu'nda ücretsiz bir pozisyon aldı ve burada 1814'te noter pozisyonuna (hala maaşsız) yükseldi.

Arfwedson, Stockholm'de kimyager Jöns Jakob Berzelius'u tanıyordu ve 1817'de petalit mineralinin analizi sırasında lityum elementini keşfettiği özel laboratuvarına erişim sağladı.[1] Lityum metalinin gerçek izolasyonu başkaları tarafından yapılacaktır.

1818 ve 1819'da Arfwedson, kısmen Berzelius sosyetesinde bir Avrupa yolculuğu yaptı. Eve geldikten sonra Arfwedson, malikanesinde kendi laboratuvarını kurdu. Kalan ömrünün büyük bir bölümünü miras kalan servetini yönetmek ve çoğaltmak için harcadı.

1821'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi.

Nadir mineral arfvedsonite onun adı verildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Berzelius (1817). "Ein neues mineralisches Alkali und ein neues Metall" [A new mineral alkali and a new metal]. Journal für Chemie und Physik. 21: 44-48. 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022.  From page 45: "Herr August Arfwedson, ein junger sehr verdienstvoller Chemiker, der seit einem Jahre in meinem Laboratorie arbeitet, fand bei einer Analyse des Petalits von Uto's Eisengrube, einen alkalischen Bestandtheil, … Wir haben es Lithion genannt, um dadurch auf seine erste Entdeckung im Mineralreich anzuspielen, da die beiden anderen erst in der organischen Natur entdeckt wurden. Sein Radical wird dann Lithium genannt werden." (Mr. August Arfwedson, a young, very meritorious chemist, who has worked in my laboratory for a year, found during an analysis of petalite from Uto's iron mine, an alkaline component … We've named it lithion, in order to allude thereby to its first discovery in the mineral realm, since the two others were first discovered in organic nature. Its radical will then be named "lithium".)

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]