Joey (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Joey
Türsitcom
Proje tasarımcısıScott Silveri
Shana Goldberg Meehan
BaşrolMatt LeBlanc
Paulo Costanzo
Andrea Anders
Jennifer Coolidge
Miguel A. Núñez Jr. (sezon 2)
and Drea de Matteo
Açılış müziği"Sunny Hours" , Long Beach Dub Allstars
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı46 (bölümleri listesi)
Yapım
Gösterim süresi22 dakika
Yayın bilgileri
KanalABD'de NBC , Türkiye'de CNBC-e

Joey, Matt LeBlanc'un Friends dizisindeki Joey Tribbiani karakterini canlandırmaya devam ettiği ABD yapımı komedi dizisi.[1] NBC kanalında, tıpkı dizinin doğmasına neden olan Friends dizisi gibi perşembe akşamları 20.00'da yayınlanan dizinin akıbeti ikinci sezonun ortasıyla birlikte belirsizliğe sürüklendi ve geçici bir süre yayından kaldırıldı. Ancak, 7 Mart 2006'da (bu kez Salı akşamları 20.30'da) yeniden yayımlanmaya başladı. Yalnızca "Joey and the Snowball Fight" isimli bir bölüm bu zaman diliminde yayınlandı ve sonrasında kanal yönetimi diziyi reyting savaşında American Idol isimli yarışmanın gerisinde kaldığı gerekçesiyle yayından çekti. Mayıs 2006'da NBC dizinin kaldırıldığını resmen duyurdu ve dizinin henüz yayımlanmamış bölümlerini de ekrana getirmedi.

Başlıca karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Matt LeBlanc'ın canlandırdığı Joey Tribbiani, aktörlük kariyerine devam edebilmek için New York'tan Los Angeles'a taşınmıştır.
  • Paulo Costanzo'nun canlandırdığı, Joey'in yeğeni Michael Tribbiani kadınlar konusunda çekingen ve heyecanlıdır ve dayısının kadınları tavlama konusundaki yeteneğine hayrandır. Aşırı utangaçtır ve annesi Gina onu 7 yaşına dek emzirmiştir. Sıkı bir Uzay Yolu ve Yıldız Savaşları hayranıdır. Fazlasıyla zekidir ve Caltech'na devam etmektedir.
  • Drea de Matteo'nun canlandırdığı Joey'in ablası Gina Tribbiani seksi, güzel, kaprisli ve cinsellik konusunda füzla seçici davranmayan bir kadındır. Fazla parlak sayılmasa da hayatın karşısına çıkardığı engellere ragmen ayakta kalabilmeyi başarmış, fazla ilgili ama aşırı korumacı ve tahakküm kurmak isteyen bir annedir. Yıllar boyunca zeki oğlu Michael'i 16 yaşında değil de 22 yaşında doğurduğu konusunda kandırmaktadır. Kardeşten öte, sıkı bir dost olan Gina ve Joey'in karşı cins konusundaki tartışmasız başarıları ve sayısız sevgili sahibi olmak gibi ortak özellikleri vardır. Başlangıçta kuaför olarak çalışsa da ikinci sezonla birlikte Joey'in menajeri Bobbie'nin yanında çalışır. İkinci sezonda Michael'ın babası Jimmy ile yeniden birlikte olmaya başlar.
  • Andrea Anders'in canlandırdığı Alexis "Alex" Garrett, Joey'in kapı komşusu, ev sahibesi ve arkadaşıdır. Pepperdine University'den mezun bir avukattır. Başlangıçta gözü korksa da Joey'nin sokak kültüründen gelen ablası Gina'dan hoşlanır ve bu iki kadın iyi bir arkadaşlık kurarlar ve Gina'nın etkisiyle giyim tarzında ve hareketlerinde daha cüretkar olur. Kafas karışıktır ama Joey'nin, Alex ne zaman külotlu çorap giyse bunu fark edebilme yeteneğinden etkilenir ve vaktinin çoğunu Joey ve Michael'ın evinde takılarak geçirir. Alex ve Joey yakın arkadaş olurlar ve Alex, evliliği ile ilgili problemlerini, sırlarını joey'le paylaşır. Kocası bir orkestrada çalan bir müzisyendir ve çoğu zaman evden uzaktadır. Birinci sezonun sonlarında Alex ve Joey, Alex'in eşinden ayrılma sürecinde duygusal açıdan yakınlaşırlar. İkinci sezonda, Joey'e aşık olur ve Gina, bunun üstesinden gelebilmesi için Alex'e yardımcı olur. Alex, önce Joey'in arkadaşı Dean'la birlikte olur, Joey bundan sonra kendisinin de Alex'ten hoşlandığını fark eder.
  • Jennifer Coolidge, Joey'nin sekse aşırı düşkün menajeri Roberta "Bobbie" Morganstern’i canlandırmaktadır, ve Hollywood’daki en güçlü 12. kadın olarak tanımlanmaktadır. Joey’in yeğeni Michael’la ciddi bir çatışması vardır. Ofisteki asistanını kandırmak ve onu oyuncak tabancayla şoka sokmak gibi eğlenceleri vardır. Joey de dahil olmak üzere herkesle alay eden ve her şeye gülen, küstah, cüretkar, saldırgan, fazlasıyla eğlenceli ve hafif salak bir tiptir. Bir keresinde Phil Collins, aleyhine dava açmıştır.
  • Miguel A. Núñez Jr., Zach Miller karakteriyle ekibe 2. sezonun başında katıldı ve Joey’in en yakın arkadaşo haline geldi. Zach’ın televizyonda diyalogsuz rollerde oynamaktan amatör oyunlarda rejisörlük yapmaya uzanan ilginç bir kariyeri vardır. Zach’ın bir evi yokmuş gibi gözükür, bir keresinde Joey’nin tanıtım filminde büyük bir film üzerinde çalışırken görülür. Dizinin bir bölümündeki Zach ve Joey’in her ikisinin de sarhoş bir şekilde Tijuana’da evlenmesi muhtemelen Ross ve Rachel’in Friends’in 5. sezonundaki evlenmelerinin bir parodisidir. Muhtemelen Joey – Chandler ikilisinin anısına, Joey ve Zach –kadını Zach’in oynamasıyla- evli bir çift gibi tartışıyorladı. Zach son kez "Joey and the Big Move" bölümünde görüldü. Núñez başka bir iş bulduğundan final bölümü de dahil son 5 bölümde yoktu. Zach'ın yokluğundan dizide hiçbir şekilde bahsedilmedi.

Ekipten iki oyuncu daha önceden Friends’te farklı karakterleri canlandırmıştı; Coolidge, Monica ve Phoebe’nin eski bir arkadaşı olan Amanda karakteriyle 10. sezondaki bir bölümde oynarken Adam Goldberg, Friends’in 2. sezonunda, Joey ayrıldıktan sonra Chandler’in yanına taşınan Eddie karakterini canlandırmıştı. Ayrıca Robert Costanzo, Friends’in birinci sezonunda yaratılan Joey’in babası rolünü "Joey and the Dad" bölümünde yeniden oynadı. Costanzo, LeBlanc dışında Friends’teki rolüyle aynı rolü oynayan tek oyuncuydu. (Gina, Friends’in 3. sezonunda yer almıştı ancak, Drea de Matteo tarafından canlandırılmıyordu).

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıç bölümü öncelikle eğlence dünyasının beğenisine sunuldu. Bölüm İnternette de yayılınca çok daha geniş bir kitle yorumlama imkânı buldu.[2] Yayınlanmayan başlangıç bölümüyle yayınlanan arasında birkaç fark vardı. Yayınlanmayan bölümde Allison rolünü Ashley Scott canlandırıyordu.[3] Andrea Anders değişikliğiyle karakterin adı da Alex oldu.

Özellikle Friends’le karşılaştırıldığında ilk sezonunda (2004 – 2005) aldığı oldukça düşük raytinge rağmen, dizi ikinci sezon için de anlaşma imzaladı (2005-2006).[4] Bunun sebebi; ikinci sezon bölümleri çekilsin ya da çekilmesin, Matt LeBlanc'ın kanaldan iki sezonluk ücret alacağının sözleşmede belirtilmiş olmasıydı. İkinci sezon boyunca raytingler %82 oranında azaldı. İkinci sezonda Joey büyük bir yıldız haline geldi. Miguel A. Núñez Jr. dizinin kadrosuna katıldı ve ayrıca Jennifer Coolidge’in rolüne daha ağırlık verildi.[5]

Aralık 2005’te dizi Perşembe akşamı yayın kuşağından çekildi ve NBC, diziyi 7 Mart 2006’da yeni kuşağı olan Salı akşam saat 8.00’de yeniden ekrana sürdü.[6] American Idol’la girilen rekabette raytingler daha da düştü; Joey NBC’nin hafta boyunca prime time kuşağında yayınladığı programlar arasında en düşük raytinge sahip olandı. [1]. Kanal, dizinin Salı kuşağında bir kez yayınlanmasından sonra geri çekti ve 15 Mayıs 2006’da programından kaldırdığını resmen açıkladı. Kalan bölümler NBC’de hiçbir zaman yayınlanmadı ancak dizinin yayınlandığı dünya üzerindeki diğer kanallar tarafından yayınlanıyor.

5. ve 13. bölümlerin yönetmeni Friends’te Ross Geller’ı oynayan David Schwimmer’dı. (Schwimmer, Friends’in de bazı bölümlerini yönetmişti).

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Joey Halkın Seçimi Ödülleri’nin En Sevilen Komedi Dizisi dalında kazanırken Matt LeBlanc da En Sevilen Erkek Televizyon Yıldızı ödülünün sahibi oldu. LeBlanc ayrıca Altın Küre Ödülleri’ne En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü - Müzikal ya da Komedi (TV) dalında aday gösterildi. Ayrıca 2003’te Çocukların Seçimi Ödülleri’nde de ödül kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McLellan, Dennis (12 Şubat 2008). "Married ... With Children Co-Creator Dies". The Baltimore Sun. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2008. 
  2. ^ Digital Spy. "'Joey' İnternet'e sızdı". 5 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2009. 
  3. ^ News Bank (12 Haziran 2004). "'JOEY'İN GÖSTERİM SAATLERİ DEĞİŞTİ". 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2009. 
  4. ^ Digital Spy. "'Joey' pilot leaked onto net". 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2007. 
  5. ^ Levin, Gary (24 Temmuz 2003). "NBC has sitcom plans for Friends pal Joey". USA Today. 15 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2008. 
  6. ^ News Bank (12 Haziran 2004). "'JOEY' GETS CASTING CHANGE". 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]