Mascarenhas de Morais

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(João Baptista Mascarenhas de Morais sayfasından yönlendirildi)
João Baptista Mascarenhas de Morais
Doğum13 Kasım 1883
São Gabriel, Rio Grande do Sul, Brezilya İmparatorluğu
Ölüm17 Eylül 1968 (84 yaşında)
Rio de Janeiro, Guanabara, Brezilya
Bağlılığı Brezilya
Branşı Brezilya Ordusu
Hizmet yılları1897–1946, 1951–1954
Rütbesi Mareşal
Komutası1. Topçu Alayı
6. Topçu Alayı
Realengo Askeri Okulu
9. Askeri Bölge
7. Askeri Bölge
2. Askeri Bölge
Brezilya Seferi Kuvvetleri
Güney Askeri Komutanlığı
Silahlı Kuvvetler Kurmaylığı
Çatışma/savaşlarıCopacabana Kalesi İsyanı
1935 Komünist Ayaklanması
1930 Brezilya Devrimi
Meşrutiyet Devrimi
İkinci Dünya Savaşı
Ödülleri Cruz de Combate
Medalha de Campanha
Medalha Sangue do Brasil
Medalha de Guerra
Sonraki işiYazar

Mareşal João Baptista Mascarenhas de Morais[1](13 Kasım 1883 - 17 Eylül 1968), Brezilyalı subay ve II. Dünya Savaşı'nda Brezilya Seferi Kuvvetlerinin komutanıydı. Mareşal rütbesine yükselmişti ve son aktif Brezilyalı mareşaldi.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

14 yaşında, Porto Alegre'de yalnız yaşarken, çalışarak ve okuyarak, Rio Grande do Sul'daki Rio Pardo Hazırlık ve Taktik Okuluna girmeyi başardı. Kurstan ayrıldıktan sonra Rio de Janeiro'da Praia Vermelha Askeri Okulu olarak bilinen Brezilya Askeri Okuluna girdi.

1904'te, üçüncü sınıftayken başkentte Aşı İsyanı patlak verdi. Genç Mascarenhas zorunlu aşı yasasına karşı harekete katılmadı; ancak Praia Vermelha Okulu kapatıldı ve isyancılar sınır dışı edildi.

1922'de yapılan seçimlerde Rio de Janeiro'nun desteklediği aday Nilo Peçanha ile ikinci sırada yer alırken Artur Bernardes başkanlığa seçildi. Bernardes, gazetelerde orduyu ve eski cumhurbaşkanı Hermes da Fonseca'yı aşağıladığı iddia edilen mektupların yer aldığı yalan beyanlarda bulunan bir kampanya ile karşı karşıyaydı. Bu olay, bazı askerî birliklerin, seçimin sonucundan ve daha sonra Copacabana Kalesi İsyanı olarak bilinen hareketi başlatan önceki Epitacio Pessoa hükûmetine karşı hoşnutsuzluğuna yol açtı. O sırada Mascarenhas bir yüzbaşıydı ve 1. Topçu Alayı'nın komutanıydı. İsyan, Copacabana Kalesi Realengo Askeri Okulu'nu ve Askeri Köydeki bazı noktaların ötesine taşımıştı. Mascarenhas, piyadelere destek vererek yasal güçleri destekledi. Mascarenhas, tutuklu memurlarına güvenmeyip, onların yerine daha deneyimli çavuşlar getirdi ve görevini tamamladı.

1930'da, 1930 Devrimi sırasında Mascarenhas, Başkan Washington Luiz'e sadakatini sürdürdü ve Washington Luiz'i görevden aldıktan sonra aynı yıl başkan olan Getúlio Vargas liderliğindeki isyancılar tarafından tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra Mascarenhas ordudaki kariyerine devam etti.

1935'te Realengo Askeri Okulu Komutanı olarak görev yaparken Mascarenhas de Morais, Rio de Janeiro'da komünist bir ayaklanmaya karşı mücadelede yer aldı. Bu sefer sadakati Getulio Vargas'ın anayasal hükûmetine bağlıydı. 1937'de General oldu ve sonraki yıllarda Recife ve São Paulo'da sırasıyla 9. ve 7. ve askeri bölgelerin komutanı oldu.

1943'te Brezilya Seferi Kuvvetleri'nin Birinci Seferi Piyade Tümeni'nin (Portekizce: Primeira Divisão de Infantaria Expedicionária) komutanlığına atandı. 2. ve 3. Tümenlerin iptal edilmesiyle sadece 1. Tümen'i içeren Brezilya Seferi Kuvvetlerinin komutanı oldu. 1. Tümen'in organizasyonu sırasında, ABD-Brezilya Askeri Komisyonu'nun da başkanıydı ve 1943'te Brezilya Seferi Kuvvetlerinin gelişinden önce Akdeniz Askeri Sahasını ziyaret etti.

Mascarenhas, Haziran 1944'te ilk Brezilya birlikleriyle İtalya'ya geldi ve 2 Mayıs 1945'te İtalya'daki Mihver kuvvetleri teslim olana kadar Brezilya kuvvetlerini komuta etti. Collecchio Muharebesi ve Fornovo di Taro'da sert bir çatışmanın ardından Mascarenhas de Moraes, Alman 148. Tümeni ile İtalyan Monte Rosa, San Marco ve Italia tümenlerinin teslimini 29-30 Nisan 1945 arasında aldı. Brezilyalılar bir hafta içinde 14.700 askeri, 800 subayı ve iki generali esir aldı.[2]

Morais, General Dwight D. Eisenhower ile birlikte

Savaşın sona ermesinden sonra Brezilya'ya döndü ve 1946'da Brezilya Kongresi tarafından mareşal yapıldı ve o zamanlar Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'daki 1. Askeri Bölge'nin komutasını aldı.

Kısa bir emekli olduktan sonra Mascarenhas, 1951'de ikinci Vargas hükûmeti sırasında (1951–1954) Brezilya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak aktif göreve döndü. Başkan'ın intiharından sonra, Ağustos 1954'te emekli oldu ve Brezilya Seferi Kuvvetleri komutanı olarak geçirdiği zamana dair anılarını yazdı.[3] Ulusal Kongre tarafından onaylanan federal özel bir yasa, onu mareşal rütbesinin tüm sorumlulukları ve ayrıcalıklarıyla ordunun yaşam boyu aktif hizmetinde ilan etti. 1968'de Rio de Janeiro'da öldü.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük yeğeni Brezilyalı opera sanatçısı Claudio Mascarenhas'tır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ In original orthography, João Baptista Mascarenhas de Moraes
  2. ^ Between the Lines of World War II: Twenty-One Remarkable People and Events. McFarland. 24 Ağustos 2010. s. 90. ISBN 978-0-7864-4667-4. 28 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2012. 
  3. ^ Memórias, José Olimpio/Biblioteca do Exército Editora, Rio de Janeiro 1969

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]