Jimmie Rodgers (country şarkıcısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jimmie Rodgers
1931 yılında Rodgers
Genel bilgiler
DoğumJames Charles Rodgers
8 Eylül 1897(1897-09-08)
Meridian, Mississippi, ABD
Ölüm26 Mayıs 1933 (35 yaşında)
New York,  ABD
TarzlarCountry, blues, folk
MesleklerŞarkıcı-şarkı yazarı, gitarist
Etkin yıllar1927-1933
Müzik şirketiVictor
İlişkili hareketlerThe Tenneva Ramblers, The Ramblers, Louis Armstrong, Will Rogers
Resmî sitejimmierodgers.com

James Charles Rodgers (8 Eylül 1897 - 26 Mayıs 1933) ya da bilinen adıyla Jimmie Rodgers, Amerikalı Country, blues ve halk müziği şarkıcısı. Carter Family'yle birlikte country müziğinin temellerini atmış olan Rodgers "The Singing Brakeman", "The Blue Yodeler" ve "The Father of Country Music" olarak da anılmaktadır.[1] Rodgers Country Music Hall of Fame (1961), Songwriters Hall of Fame (1970), Rock & Roll Hall of Fame (1986) ve Blues Hall of Fame (2013) üyesidir.[2]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneğe göre, Rodgers'ın doğum yeri genellikle Meridian, Mississippi; ancak, Rodgers'ın daha sonra imzaladığı belgelerde, doğum yeri, baba tarafından büyükanne ve büyükbabasının evi olan Geiger, Alabama olarak listelenmiştir. Yine de Nolan Porterfield ve Barry Mazor da dahil olmak üzere bu belgenin koşullarını araştıran tarihçiler, Meridian'ın hemen kuzeyindeki Mississippi'deki Pine Springs'i gerçek doğum yeri olarak tanımlamaya devam ediyor. Rodgers'ın annesi, o yaklaşık altı ya da yedi yaşındayken öldü ve üç oğlunun en küçüğü olan Rodgers, sonraki birkaç yılını güneydoğu Mississippi ve güneybatı Alabama'da, Geiger yakınlarında çeşitli akrabalarla birlikte yaşadı. 1900 yılında Daleville, Lauderdale County, Mississippi, Jimmie'nin annesi Eliza (Bozeman) Rodgers'ın yedi çocuğu olduğu ve dördü hala o tarihte yaşıyor olarak listelendi. Jimmie (nüfus sayımında "James" olarak anılır) muhtemelen yedi çocuğun altıncısı olarak doğdu. Sonunda eve döndü ve Meridian'a yeni bir eşle yerleşen Mobile ve Ohio Demiryolunda yol bakım ustası olan babası Aaron Rodgers ile birlikte yaşamaya başladı.

Rodgers'ın atalarının kökenleri ve mirası belirsizdir, ancak kayıtlar ve annesinin kızlık soyadı, soyunun bir miktar İngilizce ve muhtemelen Alman veya Hollanda soyunu içerdiğini göstermektedir.[3]

Kariyer hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Rodgers'ın eğlenceye olan ilgisi erken yaşta geldi ve yolun cazibesi onun için karşı konulmazdı. 13 yaşına geldiğinde, sadece babası tarafından eve getirilmek üzere iki kez gezici gösteriler düzenledi ve başladı. Babası Rodgers'ı demiryolunda su çocuğu olarak çalışırken buldu. Burada ayrıca demiryolu işçileri ve serseriler tarafından toplama ve tıngırdatma öğretildi. Bir su çocuğu olarak, gandy dansçıları olarak bilinen Afrikalı-Amerikalı demiryolu işçilerinin çalışma tezahüratlarına maruz kalacaktı.[4][5] Birkaç yıl sonra, New Orleans ve Kuzeydoğu Demiryolunda, eskiden Meridian ve New Orleans arasındaki hatta şefliğe terfi eden en büyük kardeşi Walter tarafından tutulan bir pozisyon olan bir frenci oldu.

1924'te 27 yaşındayken Rodgers'a tüberküloz teşhisi kondu. Hastalık, demiryolu kariyerine geçici olarak son verdi, ancak aynı zamanda ona eğlence endüstrisine geri dönme şansı verdi. Gezici bir yol gösterisi düzenledi ve bir kasırga çadırını tahrip ettikten sonra eve zorlanana kadar güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde sahne aldı. Miami, Florida'da bir frenci olarak demiryolu işine geri döndü, ancak sonunda hastalığı ona işine mal oldu. Tucson, Arizona'ya yerleşti ve Güney Pasifik Demiryolunda anahtarcı olarak işe alındı. Bir yıldan az bir süre işi sürdürdü ve Rodgers ailesi (o zamana kadar karısı Carrie ve kızı Anita'yı içeriyordu) 1927'nin başlarında Meridian'a geri döndü.

Başarı[değiştir | kaynağı değiştir]

1927'de "Jimmie Rodgers Eğlenceler" (Soldan Sağda: Jack Grant, Jimmie Rodgers, Jack Pierce ve Claude Grant)

Rodgers, aynı yıl içinde Kuzey Carolina, Asheville'e seyahat etmeye karar verdi. 18 Nisan 1927 tarihinde saat 21:30'da, Jimmie ve Otis Kuykendall, Asheville'in ilk radyo istasyonu olan WWNC'de ilk kez performans sergilediler. Birkaç ay sonra, Rodgers, Bristol, Tennessee'den Tenneva Ramblers adlı bir grup topladı ve istasyonda "Jimmie Rodgers Entertainers" olarak haftalık bir yuva sağladı.

Temmuz 1927'nin sonlarında, Rodgers'ın grup arkadaşları, Victor Talking Machine Company'nin bir temsilcisi olan Ralph Peer'in, daha sonra Bristol oturumları olarak bilinecek olan yerel müzisyenler için bir seçme yapmak üzere Bristol'e geldiğini öğrendi. Rodgers ve grup, 3 Ağustos 1927'de Bristol'e geldi ve boş bir depoda Peer için seçmelere katıldı. Akran ertesi gün onları kaydetmeyi kabul etti. Grup, kayıtta nasıl faturalandırılacağını tartışırken, bir tartışma çıktı, grup dağıldı ve Rodgers ertesi sabah kayıt seansına yalnız geldi veya daha sonra Claude Grant ile bir kamera röportajında belirtildiği gibi Tenneva Ramblers'ın fotoğrafı. Rodgers, müzik mağazalarından konsinye bazı gitarlar alıp satmıştı, ancak mağazalara geri ödeme yapmadı. Bant bunun üzerine anlaşmazlık içinde dağıldı. 4 Ağustos Çarşamba günü Jimmie Rodgers, Victor için Bristol'deki ilk seansını tamamladı. Saat 14:00'ten 16:20'ye kadar sürdü ve iki şarkı çıktı: "Askerin Sevgilisi" ve "Sleep, Baby, Sleep". Test kayıtları için, Rodgers 100$ aldı.

Kayıtlar 7 Ekim'de yayınlandı ve mütevazı bir başarı elde etti. Kasım ayında, eğlencede yapmaya her zamankinden daha kararlı olan Rodgers, Peer ile başka bir seans düzenlemek için New York'a gitti.

Rodgers, bir müzisyen olan baldızı Elsie McWilliams'tan bazı şarkılar yazmasına yardım etmesini istedi.[6][7] Onun en sık "şarkı yazarlığı partneri" olacaktı.[8] Rodgers için yaklaşık 40 şarkı yazdı veya yazdı.[9]

BobWillsBlueYodelNo1

Rodgers, Camden, New Jersey'deki Victor stüdyolarına gitti ve "Blue Yodel" de dahil olmak üzere dört taraf daha kaydetti. Daha çok "T for Texas" olarak bilinen, yodel Rogers'ın "bir grup İsviçreli elçiyi bir kilisede gösteri yaparken yakaladıktan sonra" öğrendiğini iddia ettiği bir kaydı içeriyordu. kopyalar, Rodgers'ı yıldızlığa fırlatır. Bundan sonra Peer ve Victor'un onu ne zaman kaydedeceklerini belirledi ve ne zaman ve nerede çaldıysa, biletleri tükenen gösteriler.[10]

Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, Rodgers çok meşgul kaldı. Columbia Pictures için kısa bir film yaptı, The Singing Brakeman, bugün DVD ve VHS derlemesinde görünen "Times Ain't Like They Oldu: Early Rural & Popular Music From Nadir Orijinal Film Masters 1928–35" [11] ve YouTube'da ve ülke çapında çeşitli kayıtlar yaptı. Midwest boyunca bir Kızıl Haç turunun bir parçası olarak mizahçı Will Rogers ile bir faturada sahne aldı.

16 Temmuz 1930'da trompette Louis Armstrong ve piyanoda Armstrong'un eşi Lil ile birlikte "Blue Yodel No. 9"u kaydetti.[12] Clayton McMichen tarafından yazılan ve "Yasaklama Beni Yanlış Yaptı" olarak kaydedilen bir şarkı, muhtemelen Columbia ile olan telif hakkı ihtilafları nedeniyle yayınlanmadı, ancak Juanita McMichen Lynch'e Peer, bunun "zaman için fazla tartışmalı" olduğunu hissetti. Usta bir kenara kondu ve ardından kayboldu.

Sonraki yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rodgers'ın sondan bir önceki kayıtları Ağustos 1932'de Camden'de yapıldı ve tüberküloz açıkça onu alt etmeye başladı. O zamana kadar turneye çıkmaktan vazgeçmişti, ancak "T for Texas" ("Blue Yodel Number 1") bir hit haline geldiğinde yer değiştirdiği San Antonio, Teksas'ta haftalık bir radyo programı yaptı. Yine de hareketsiz kalmak Rodgers'ın makyajında değildi ve sürekli turne ve kayıt programı sadece iyileşme şansını zedeledi.

Ülke Büyük Buhran'ın pençesindeyken, saha kayıtları yapma masrafı, uygulamanın hızla solmasına neden oldu. Böylece, Mayıs 1933'te Rodgers, 17 Mayıs'tan itibaren bir grup seans için tekrar New York'a gitti. Bu kayıtlara tek başına başladı ve ilk gün dört şarkı tamamladı. Bir gün dinlendikten sonra stüdyoya döndüğünde, oturarak kayıt yapmak zorunda kaldı ve kısa süre sonra provasını yaptığı şarkıları bitirmek için yeterli enerjiyi geri kazanma umuduyla oteline çekildi. Kayıt mühendisi, birkaç gün sonra döndüğünde Rodgers'a yardım etmesi için iki seans müzisyeni tuttu. Birlikte "Mississippi Delta Blues" da dahil olmak üzere birkaç şarkı kaydettiler. Seansın son kaydı için Rodgers tek başına çalmayı seçti ve kariyerine uygun bir kitap ayracı olarak "Yıllar Önce" kaydetti.

Bu son kayıt seansı sırasında, Rodgers yıllarca tüberkülozla savaşmaktan o kadar zayıflamıştı ki, 24 Mayıs'ta ona eşlik eden bir hemşire vardı ve şarkılar arasında bir karyolada dinlenmesi gerekiyordu.[13] İki gün sonra New York'ta bir otelde tüberkülozdan öldü. Cesedi inci grisi bir tabutun içinde bir trene yerleştirildi ve Meridian, Mississippi'deki evine geri gönderildi. Meridian'daki Oak Grove Mezarlığı'na defnedildi.

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Rodgers, Carrie Cecil Williamson ile evlendi. Çiftin iki kızı, Carrie Anita Rodgers (Anita olarak bilinir) ve 1923 yılında 6 aylıkken bugün Rebecca Rodgers vardı.

Kariyerinin girişlerindeki kayıtlarından elde edilen kazançlardan, Rodgers'ın yer için sağlıklarıyla bir "Kerrville, Teksas'ta evini" inşa edebileceğini.

Her zaman bir halk adamı olan Rodgers, hayatı eski dostları ve grupla çekici ve çekici, çekiciyle dikkat çekicidir. Rodgers turdaykenlere karşı performanslığı, ücretsiz doğaçlamalar verme gösteri ve taraftarlarıyla sosyalleşmeyle efsane oldu.

Rodgers, 1933 yılında New York'taki Taft Oteli'nde birkaç gün kayıt muayenehaneleri üzerinde konuk oldu. Kendilerinden oluşan 26 Mayıs'tan sonra insanı bitiren Mayıs 1933'te öldü. 35 yaşındaydı. O zaman, RCA Victor'un sergilerinin [5] büyük depresif bir pazarda, %10'unu fuarıda.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Meridian, Mississippi'deki Jimmie Rodgers anıtı

Country Müzik Onur Listesi ve Müzesi 1961'de kurulduğunda, Rodgers, müzik yayıncısı ve söz yazarı Fred Rose ve ikonik şarkıcı-söz yazarı Hank Williams'ın yanında yer aldı. Rodgers, 1970 yılında Songwriters Hall of Fame'e ve erken bir etki olarak 1986'da Rock & Roll Hall of Fame'e seçildi. "Blue Yodel No. 9", The Rock and Roll Hall of Fame'in 500 Şarkısından biri olarak seçildi. Bu Shaped Rock and Roll. Rodgers, 2003 yılında CMT'nin 40 Greatest Men of Country Music listesinde 33. sırada yer aldı.

Meridian, Mississippi'nin Jimmie Rodgers Anma Festivali, Rodgers'ın ölüm yıldönümünü onurlandırmak için 1953'ten beri her yıl Mayıs ayında düzenleniyor.

Etnomüzikolog Hugh Tracey tarafından 1950 yılında Kipsigis kabilesinden derlenen "Chemirocha III" şarkısı Jimmie Rodgers'ın onuruna yazılmıştır. Şarkının adı, müzisyenin adının bir tahminidir. Efsaneye göre, kabile üyeleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz askerleri aracılığıyla Rodgers'ın müziğine maruz kaldılar. Onun yodlinginden etkilenenler, Rodgers'ı "bir faun, yarı insan ve yarı antilop" olarak tasavvur ettiler.[14]

Hem Gene Autry hem de gelecekteki Louisiana valisi Jimmie Davis ("You Are My Sunshine"ın yazarı olduğu söyleniyor) kariyerlerine Jimmie Rodgers kopyacıları olarak başladı ve Merle Haggard, Hank Snow ve Lefty Frizzell daha sonra haraç albümleri yaptılar. Haggard's, Same Train, A Different Time: Merle Haggard Sings The Great Songs Of Jimmie Rodgers başlıklı 1969'da piyasaya çıktı. Haggard ayrıca en çok satan canlı albümleri Okie from Muskogee'de (1969) "No Hard Times" ve "TB Blues" şarkılarına da yer verdi.) ve Fightin' Side of Me (1970). Ernest Tubb, Rodgers'ı bir idol olarak gördü ve radyo programı Midnite Jamboree'nin her bölümüne bir Rodgers kaydıyla başladı, Jamboree'nin Tubb'ın ölümünden sonra da devam ettiği bir gelenek.

Waylon Jennings 1975 şarkısı Waymore's Blues'un temeli Rodgers'a dayanmaktadır, ancak Jennings başlangıçta Shel Silverstein'a şarkıyı ilk kez yüksek sesle söylediğinde bunun hiçbir anlamı olmadığını, ancak daha sonra hayatında eşi Jessi Colter ile yaptığı bir röportajda söyleyeceğini söylese de -time yapımcı Chet Atkins, Rodgers'a dayanıyordu ve buna “konsept şarkısı” diyen daha birçok şey.

Rodgers'ın "Blue Yodel No. 1 (T for Texas)" şarkısı, Lynyrd Skynyrd tarafından One More from the Road adlı canlı albümünde yer aldı. Baş şarkıcı Ronnie Van Zant, 13 Temmuz 1977'de Asbury Park, New Jersey'deki bir konserde, grubun "T For Texas" çalmaya başlamadan önce Jimmie Rodgers ve Merle Haggard gibi "eski country müzikle ilgilendiğini" söyledi. Lynyrd Skynyrd ayrıca "Demiryolu Şarkısı" adlı şarkılarında hem Haggard'ı hem de Rodgers'ı adlandırdı ("Bu trene bineceğim Tanrım, Jimmie Rodgers ve Hag'ın ne hakkında olduğunu öğrenene kadar"). Tompall Glaser ayrıca country müziğin ilk milyon satan albümü Wanted'da şarkının cover'ını yaptı! Kanun Kaçakları.

Rodgers'ın "T for Texas"ı, Jimmie'nin George Harrison'ın ilk etkilerinden biri olduğu için The Beatles Anthology belgeselinde yer aldı.

Rodgers'ın parmak toplama tekniği ve vokal düzenlemeleri genç bir John Fahey üzerinde büyük bir etkiye sahipti. "Blue Yodel No.7" şarkısını duyduğunda verdiği tepki, ona gitarist olması için ilham verdi. "Uzanıp beni tuttu ve beni hiç bırakmadı."

1997'de Bob Dylan, Rodgers'ın şarkılarını kapsayan önemli sanatçıların bir övgü derlemesini bir araya getirdi: The Songs of Jimmie Rodgers, A Tribute (Sony – ASIN B000002BLD). Sanatçılar arasında Bono, Alison Krauss & Union Station, Jerry Garcia, Dickey Betts, Dwight Yoakam, Aaron Neville, John Mellencamp, Willie Nelson ve diğerleri vardı. Dylan daha önce, "Şarkılar normdan farklıydı. Daha çok bireysel bir yapıya ve yüksek bir vicdana sahiptiler... Onların gücüne çekildim."

Meridian, Mississippi, yerli Steve Forbert'in Jimmie Rodgers'a övgü albümü, Any Old Time, en iyi geleneksel halk kategorisinde 2004 Grammy Ödülü'ne aday gösterildi.

24 Mayıs 1978'de Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi, uzun süredir devam eden Gösteri Sanatları Serisinin ilki olan Rodgers'ı onurlandıran 13 sentlik bir hatıra pulu yayınladı. Damga Jim Sharpe tarafından tasarlandı ve Rogers'ı frenci kıyafeti ve gitarıyla bir lokomotifin önünde duran ünlü "iki başparmak yukarıya" hareketini vererek tasvir etti.

Sadece bir country sanatçısı değil, Rodgers 1927 ve 1933 yılları arasında Amerikan müziğinin en büyük yıldızlarından biriydi ve muhtemelen blues'u popülerleştirmek için zamanının diğer tüm sanatçılarından daha fazlasını yaptı. 2009 kitabı Jimmie Rodgers ile Tanışmak: Amerika'nın Orijinal Kökleri Müzik Kahramanı Yüzyılın Pop Seslerini Nasıl Değiştirdi, Rodgers'ın geniş bir müzik türü yelpazesi aracılığıyla etkisini anlatıyor. Bir dizi "mavi yodel" şiiri besteleyen Ozark şairi Frank Stanford ve Muddy Waters, Big Bill Broonzy,[15] ve Howlin' Wolf (Chester Arthur Burnett) gibi daha sonraki blues sanatçıları üzerinde etkiliydi. Rodgers, Burnett'in çocukluk idolüydü. Rodgers'ın yodelini taklit etmeye çalıştığında, çabaları daha çok bir hırıltı ya da uluma gibi geliyordu.

Rodgers'ın etkisi, blues müzisyeni Tommy Johnson, Mississippi Şeyhleri ve Rodgers'ın hit şarkısı "Waiting for a Train"e dayanan "Let the Mermaids Flirt With Me" adlı Mississippi John Hurt gibi sanatçılarda da duyulabilir. Elvis Presley'in de Rodgers'tan önemli bir etki olarak bahsettiği ve büyük bir hayran olduğunu belirttiği aktarıldı. Jerry Lee Lewis, Rodgers'ı önemli bir stilist olarak listeledi ve birkaç şarkısını coverladı. Moon Mullican, Tommy Duncan ve diğer birçok batılı swing şarkıcısı da Rogers'dan etkilenmiştir. Gene Autry'nin önceki materyali, Rodgers'ın blues kayıtlarını büyük ölçüde kopyaladı ve ayrıca şarkılarının kapaklarını da içeriyordu, örneğin "Jimmie the kid". Johnny Cash (duyduğu ilk kaydın Jimmie Rodgers olduğunu söyledi ve Rodgers'ın "In The Jailhouse Now" şarkısını coverladı) 1982 albümünde Marty Stuart'la yaptığı "Hey, Porter" düetinde Rodgers'ın imzasını taşıyan yodel'i taklit etmeye çalıştı. Banjo'da Earl Scruggs ile Meşgul Bee Cafe. Cash, "Eskiden Jimmie Rodgers'ın yaptığı gibi" yodel yapamayacağını itiraf etti.

Clint Eastwood'un yönettiği ve oynadığı 1982 filmi Honkytonk Man, Rodgers'ın hayatına gevşek bir şekilde dayanıyordu.

Faking It: The Quest for Authenticity in Popular Music kitabında, Rogers'ın 1931 tarihli şarkısı "T.B. Blues" ilk gerçek otobiyografik şarkılardan biri olarak sunuluyor.

28 Mayıs 2010'da, Rodgers ile kayıt yapan son şarkıcı Slim Bryant, 101 yaşında öldü. Çift, Bryant'ın 1932'de "Mother, the Queen of My Heart" şarkısını kaydetti. Elton John ve Leon Russell arasındaki albümde "Jimmie Rodgers' Dream" adlı bir şarkı yer aldı.

3 Mayıs 2007'de Rodgers, Mississippi Deltası'nın ilk dışı olan memleketi Meridian'daki Mississippi Blues Trail'de bir işaretleyici ile onurlandırıldı.[16] Mayıs 2010'da Mississippi Country Music Trail'de Rodgers'ın mezarlığının yanına bir işaretçi dikildi.

2013 yılında, Rodgers ölümünden sonra Blues Onur Listesi'ne alındı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jimmie Rodgers Biography". Songwriters Hall of Fame. 18 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2018.  (İngilizce)
  2. ^ "2013 Blues Hall of Fame Inductees". Blues.org. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2018.  (İngilizce)
  3. ^ "Genealogy Information for jimmie rodgers Ancestry". www.ancestry.com. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  4. ^ "In the Country of Country". archive.nytimes.com. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  5. ^ a b Nast, Condé (16 Şub 2017). "The Magnificent Cross-Cultural Recordings of Kenya's Kipsigis Tribe". The New Yorker. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  6. ^ "Elsie McWilliams Songs, Albums, Reviews, Bio & More". AllMusic. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  7. ^ "COUNTRY SONGWRITER ELSIE MCWILLIAMS". Chicago Tribune. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  8. ^ "Jimmie Rodgers: The Life and Times of America's Blue Yodeler - Journal of American Folklore | HighBeam Research". web.archive.org. 31 Oca 2013. 31 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  9. ^ "Meeting Jimmie Rodgers". Oxford University Press. 26 Tem 2009 – Internet Archive vasıtasıyla. 
  10. ^ "USA – Mademoiselle Montana's Yodel Heaven". Mademoiselle Montana's Yodel Heaven. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  11. ^ "Times Ain't Like They Used To Be - Early Rural and Popular Music". web.archive.org. 28 Oca 2012. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  12. ^ "Jimmie Rodgers & Louis Armstrong: Blue Yodel #9 – Jazz.com | Jazz Music – Jazz Artists – Jazz News". web.archive.org. 15 Nis 2011. 15 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  13. ^ "Jimmie Rodgers: The Father of Country Music | Mississippi History Now". web.archive.org. 7 Eki 2010. 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  14. ^ "In A Kenyan Village, A 65-Year-Old Recording Comes Home". 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  15. ^ "Encyclopedia of Arkansas". Encyclopedia of Arkansas. 5 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  16. ^ "Jimmie Rodgers honored with Blues Trail Marker » Local News » Meridia…". archive.ph. 4 Eyl 2012. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]