Jerry Sanders

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Walter Jeremiah Sanders III (12 Eylül 1936) Amerikalı bir iş insanı ve kurucu ortağıdır ve Amerikan yarı iletken üreticisi Advanced Micro Devices (AMD) 'nin uzun süredir CEO'sudur.[1]

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jerry Sanders III, baba ve büyükbabası tarafından büyütülen Illinois, Chicago'nun Güney Yakasında büyüdü. Bir zamanlar bir sokak çetesi tarafından saldırıya uğradı ve dövüldü onu kanla kaplı bıraktı. Pullman demiryolu aracı şirketinden akademik bir bursla Urbana-Champaign'daki Illinois Üniversitesi'ne katıldı. 1958 yılında mühendislik lisans derecesini aldı.

Mezun olduktan sonra Sanders, Douglas Aircraft Company'de çalıştı. Ardından Motorola'ya, ardından Fairchild Semiconductor'a taşındı.

İş hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1968'de Sherman Fairchild, daha sonra Motorola Semiconductor başkan yardımcısı C. Lester Hogan liderliğindeki Fairchild Semiconductor'a yeni bir yönetim ekibi getirdi. Motorola'nın "Hogan'ın Kahramanları" olarak da bilinen personeli muhafazakârtı ve bu nedenle derhal Sanders'ın gösterişli tarzıyla çatıştı.

1969'da bir grup Fairchild mühendisi, Advanced Micro Devices (AMD) olan yeni bir şirket kurmaya karar verdi. Jerry Sanders'tan onlara katılmasını istediler ve şirketin başkanı olması koşuluyla, yapacağını söyledi. Grup içinde bir miktar muhalefete rağmen, anlaştılar ve şirket Sanders ile Başkan olarak kuruldu.

Şirketteki her çalışanın stok seçenekleri, o zaman bir yenilik var.

Sanders, şirkete güçlü bir satış ve pazarlama yönelimi verdi, böylece teknoloji ve üretimde rakiplerinin arkasında olsa bile başarılı oldu. Şirketin başarısını, genellikle satış odaklı büyüme hedeflerine rastlayan çalışanlarla paylaştı.

Zor zamanlarda da şirketi yönetti. 1974'te, özellikle kötü bir durgunluk şirketi neredeyse kırdı. Birçok zor durgunluk nedeniyle, daha önce Fairchild'de meydana gelen yaygın işten çıkarmaya tepki göstererek çalışanları işten çıkarmayı reddetti. Çalışanları azaltmak yerine, daha fazla iş yapmak ve daha erken yeni ürünler almak için Cumartesi günleri çalışmalarını istedi. Şirket için de güzel zamanlar oldu. Sanders, AMD'nin ilk 1 milyon dolarlık döneminde kapının dışına çıkarken çalışanlarının her birine 100 dolar verdi. AMD ayrıca, çalışanların düzenli olarak 1.000 $ veya daha fazla kar çekleri alacağı bir nakit kar paylaşımı çalışan tazminat programı uygulayan ilk ABD şirketidir.

1982'de Intel ile AMD'yi Intel Mikroişlemci serisi için IBM için ikinci bir kaynak yapan bir lisans anlaşmasından sorumluydu, bu da sonunda şirketi Intel'in tek gerçek rakibi haline getirdi.

2000 yılında Sanders, Motorola Semiconductor Ürünleri Sektörü başkanı Héctor Ruiz'i AMD'nin başkanı ve operasyon sorumlusu olarak hizmet etmek ve Sanders'ın emekliye ayrılmasının ardından şirketin varisi olmak için işe aldı. Ruiz, Sanders'ı 2002 yılında CEO olarak aldı.

Onun özdeyişi "Önce insanlar, ürünleri ve karı takip edecek!" Bu, Sanders'ın emekli olmasına kadar Dresden'de AMD'de işe başlayan her AMD çalışanı için bir çıktı olarak verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Greater Technology, Greater Good: Our 24th Annual Corporate Citizenship Update". AMD.com (İngilizce). 22 Temmuz 2019. 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023.