Jeffrey Goldstone

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jeffrey Goldstone
Doğum3 Eylül 1933 (90 yaşında)
Manchester, UK
Milliyetİngiliz
Mezun olduğu okul(lar)Trinity College, Cambridge
Tanınma nedeniNambu-Goldstone bozonları
Kariyeri
DallarıKuantum mekaniği
Çalıştığı kurumlarMassachusetts Teknoloji Enstitüsü
Cambridge Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Hans Bethe

Jeffrey Goldstone (d. 3 Eylül 1933) İngiliz teorik fizikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Teorik Fizik Merkezi'nde fizik bölümünde fahri öğretim üyesidir.

1977 yılına kadar Cambridge Üniversitesi'nde çalıştı. Nambu-Goldstone bozonunun keşfi ile ünlenmiştir. Şu anda kuantum hesaplama üzerinde çalışmaktadır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Goldstone Manchester'da doğdu, Manchester Grammar School ve Cambridge'deki Trinity Koleji'nde eğitim gördü (BA 1954, Ph.D. 1958). Hans Bethe'nin rehberliğinde nükleer madde teorisi üzerinde çalıştı ve şu anda Goldstone diyagramları olarak adlandırılan relativistik olmayan çoklu fermiyon sistemleri için Feynman diyagramlarının modifikasyonlarını geliştirdi.[1]

Goldstone, 1956'dan 1960'a kadar Cambridge'deki Trinity College'da araştırma görevlisiydi ve Kopenhag, CERN ve Harvard'da misafir araştırma görevlerinde bulundu. Bu süre zarfında, araştırma odağı parçacık fiziğine kaydı ve kendiliğinden bozulan simetrilerle göreli alan teorilerinin doğasını araştırdı. Abdus Salam ve Steven Weinberg ile bu tür teorilerde sıfır kütleli parçacıkların (Nambu-Goldstone bozonları) var olması gerektiğini kanıtladı.

1962'den 1976'ya kadar Goldstone, Cambridge Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi. 1970'lerin başında, Peter Goddard, Claudio Rebbi ve Charles Thorn ile birlikte, göreli sicimlerin ışık konisi nicemleme teorisini geliştirdi. 1977'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde fizik profesörü olmak üzere ABD'ye taşındı. Burada 1983'ten itibaren Cecil ve Ida Green Fizik Profesörü ve 1983-89'dan beri MIT Teorik Fizik Merkezi Direktörü olarak görev yaptı.

Goldstone, Roman Jackiw ve Frank Wilczek ile kuantum alan teorisindeki solitonlar ve Edward Farhi ve Samuel Gutmann ile birlikte de büyük sayıların kuantum güçlü yasası üzerine araştırmalar yayımladı. 1997'den beri Farhi, Gutmann, Michael Sipser ve Andrew Childs ile kuantum hesaplama algoritmaları üzerinde çalışmaktadır.[2]

Ödüller ve başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lindgren I. & Morrison J. (1986). Atomic Many-Body Theory (2. bas.). Springer-Verlag. s. 215. ISBN 0-387-10504-2. 
  2. ^ "Jeffrey Goldstone biyogrofisi". Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2022. 
  3. ^ "1981 Dannie Heineman Ödülü". Advancing Physics. 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]