Jedwabne Katliamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jedwabne Katliamı
Yahudi Soykırımı
Katliamın yapıldığı yerdeki anıt
Harita
BölgePolonya, Jedwabne
Tarih10 Temmuz 1941
Saldırı türü
Döverek öldürme, yakma
Ölüen az 400
İşleyenlerPolonyalılar

Jedwabne Katliamı, 10 Temmuz 1941 II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Polonya'nın başkenti Varşova’nın 190 km kuzeydoğusunda kalan Jedwabne köyünde gerçekleşen Yahudi katliamıdır. Bu katliam sırasında en az 400 Yahudi dövülerek öldürülürken diğerleri canlı olarak bir ahırda yakılarak öldürüldü. Araştırmacılar kurbanların gerçek sayısının kaç olduğunun bilinmesinin imkansız olduğunu söyledi. Gross’a göre Jedwabne’de 1600 civarında Yahudi öldürüldü. Katliamın gerçekleştiği Jedwabne'de Lehçe, İbranice ve Yidiş dillerinde bir anıt yapılmıştır. Anıtta “10 Temmuz 1941 yılında öldürülen ve canlı olarak yakılan Jedwabne ve civarında yaşayan, erkek, kadın ve çocuklar, bu toprağın sakinleri anısına” ibaresi yer almaktadır.[1]

Bu katliamdan ilkin Almanlar sorumlu tutulduysada daha sonra bu katliamın Lehler tarafından gerçekleştiği anlaşılacaktı. Ancak bu tür katliamlar istisna kabul edilirse Polonyalılar Yahudileri korumaya çalışmış ve bu çalışmalar sonucunda 30.000 Yahudi kurtarılmıştır. Bu yardımlardan dolayı 6000 Polonyalı Yad Vashem ödülüne layık görüldü.[2] Polonya'yı Nazi işgalinden kurtarma amacında olan Armia Krajowa, Gwardia Ludowa ve Armia Ludowa'da Yahudi Muharebe Örgütü gibi Yahudi direniş örgütlere hem silah hem de eğtim konusunda yardımlarda bulunmuştur.

II. Dünya Savaşı'ndan 4 sene sonra, Polonya Halk Cumhuriyeti yetkilileri bu katliamın peşine düştü ve 22 kişiyi bu olaylar ile ilgili olduğunu tespit etti ve bunları tutuklandı. 22 sanıktan 12'si mahkûm edilerek idam edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015.