Jean-Philippe Loys de Cheseaux

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jean-Phillippe de Cheseaux'nun portresi

Jean-Philippe Loys de Cheseaux, ayrıca "Loÿs de Cheseaux" (Fransızca okunuşu: [ʒɑ filip Lois də ʃezo] ; 4 Mayıs 1718, Lozan - 30 Kasım 1751) İsviçre'nin Lozan şehrinden bir astronomdu. 1746'da Académie Française des Sciences'a (Fransız Bilimler Akademisi) sekiz adet, kendi yeni keşfi olan bulutsuların bir listesini sundu. Liste 1759'da Le Gentil tarafından özel olarak not edildi, ancak 1892'de Guillaume Bigourdan tarafından kamuoyuna açıklandı. De Cheseaux, daha sonra Olbers paradoksu'nu modern biçiminde ilk ifade edenler arasındaydı.

De Cheseaux iki kuyruklu yıldız keşfetti:[1]

De Cheseaux ayrıca, Daniel Kitabı'ndaki astronomik gözlemleri analiz ederek Nasıralı İsa'nın çarmıha gerilmesini tarihlemeye çalışarak İncil kronolojisi üzerine bir araştırma yaptı. Bu çalışma ölümünden sonra Mémoires posthumes de M. de Cheseaux'da (1754) yayınlandı.

"Chéseaux" olarak telaffuz edilmesi yanlıştır. "Cheseaux" Lozan yakınlarındaki aynı adı taşıyan köyü ifade etmektedir.[2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Maik Meyer. Catalog of comet discoveries". 16 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2008. 
  2. ^ "Site officiel de la commune de Cheseaux-sur-Lausanne". www.cheseaux.ch (Fransızca). 22 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2019.