Japon kaligrafisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Japon hat sanatı sayfasından yönlendirildi)

Japon kaligrafisi veya özgün adıyla Şodoo (書道, şodō) Japoncanın yazım dizilerini kullanan ve kendine özgü teknik ve geleneklere sahip olan bir kaligrafi türüdür. Her ne kadar farklı Asya kökenli olanlar birbirine çeşitli açılardan yakın olsalar da, Japon kaligrafisi gerek Çince kaynaklı kanji karakterlerin yanı sıra Japoncaya özgü hece sistemlerini de kullanması, gerekse sanatsal ve geleneksel açıdan kendine has öğeleri sebebiyle, köken aldığı Çin kaligrafisi başta olmak üzere diğer Asya kökenli kaligrafilerden ayrışmaktadır. Japon kaligrafisinden özgün adı olan Şodoo'nun sözlük anlamı hat yolu veya yazım yoludur (書 "yazı, yazım", 道 "yol, hâl, öğreti").

Kullanılan malzemeler ve araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Japon kaligrafisi genellikle mürekkep (sumi) (, sumi), sapı sıklıkla bambudan yapılan bir hat fırçası olan fude (, fude) ile bir dut ağacı türünden yapılan waşi (和紙, waşi) kâğıdını kullanır.

Teknik[değiştir | kaynağı değiştir]

Japon kaligrafisinde oturmuş çeşitli teknikler ve yazım stilleri vardır. Bunlardan bazıları: "mühür yazısı" diye de anılan tenşo (篆書), "kâtip yazısı" olarak da anılan Şablon:隸書, "muntazam yazı" olarak da anılan ve sıradan kullanımı özellikle yaygın olan kaişo (楷書), yarı kürsif yazı gyooşo (行書, gyōşo) ve kürsif bir yazı olan sooşo (草書, sōşo)...