Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Büyük Japon İmparatorluk Donanması Bayrağı

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri (Japonca: 大日本帝国海軍, Kyūji tai: 大日本帝國海軍, Dai Nihon Teikoku Kaigun / Büyük Japonya İmparatorluk Deniz kuvvetleri)'nde hizmet eden gemiler ve tekneler:

Orta Çağ savaş gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Atakebune
Hasekura Tsunenaga ve San Juan Bautista (Claude Deruet'nun tablosu, 1617)

Erken Modern Çağ savaş gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı tarzı yelkenli savaş gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōhei Maru (1854)
Kanrin Maru (1855)
  • Shōhei Maru (昇平丸) (1854, Satsuma-han) - Japonya'nın ilk post-seclusion Batı tarzı yelkenli savaş gemisi.
  • Hō-Ō Maru (鳳凰丸) (1854, Bakufu)
  • Asahi Maru (旭日丸) (1856)

Buharlı savaş gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Korvetler ve gambotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Zırhlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kōtetsu (1864)
Zırhlı Mikasa Müzesi (Yokosuka, Japonya)
Zırhlı Nagato (1937)
Yamato (1940)
Zırhlı Musashi (Hirohito'nun ziyareti, 24 Haziran 1943)

Zırhlı (戦艦, Senkan)

Uçak gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hōshō (1921)

Uçak Gemisi (航空母艦, Kōkū Bokan)

Taihō (1943).


Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kruvazörler (巡洋艦, Junyō Kan)

Savunma Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Savunma Kruvazörü (防護巡洋艦, Bōgo Junyō Kan)

Dispatch Vessels[değiştir | kaynağı değiştir]

Hafif Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hafif Kruvazör (軽巡洋艦, Kei Junyō Kan)

Zırhlı Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Zırhlı Kruvazör (装甲巡洋艦, Sōkō Junyō Kan)

Muharebe Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebe Kruvazör (巡洋戦艦, Junyō Senkan)

  • Tsukuba-sınıfı (筑波型, Tsukuba Gata)
  • Ibuki-sınıfı (伊吹型, Ibuki Gata)
    • Ibuki (伊吹) (1909-1923)
    • Kurama (鞍馬) (1911-1923)
  • Kongō-sınıfı (金剛型, Kongō Gata) (1920'li yıllarda "Hızlı zırhlılar" olarak sınıflandırılmıştır)
  • Amagi-sınıfı (天城型, Amagi Gata) muharebe kruvazörler
    • Amagi (天城) (uçak gemisi olarak inşaatına devam edilmiştir. Büyük Kantō Depreminde ağır hasar görmüş ve tatamamlanmamıştır)
    • Akagi (赤城) (uçak gemisi olarak inşaatına devam edilmiştir ve tamamlanmıştır)
    • Atago (愛宕) (denize girmemiştir)
    • Takao (高雄) (önce Ashitaka (愛鷹) olarak planlanmıştir, denize girmemiştir)

Ağır Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağır Kruvazör (重巡洋艦, Jū Junyō Kan)

Muhripler[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhrip (駆逐艦, Kuchiku Kan)

1. sınıf muhripler[değiştir | kaynağı değiştir]

1. sınıf muhrip (一等駆逐艦, Ittō Kuchiku Kan)

2. sınıf muhripler[değiştir | kaynağı değiştir]

2. sınıf muhrip (ニ等駆逐艦, Nitō Kuchiku Kan)

Torpido tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

水雷艇[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 小鷹 [I]
  • 隼型:隼 [I] - 鵲 [I] - 真鶴 [I] - 千鳥 [I] - 雁 [I] - 蒼鷹 [I] - 鴿 - 燕 [I] - 雲雀 - 雉 [I] - 鷺 [I] - 鶉 - 鴎 [I] - 鷂 - [I]
  • 白鷹 [I]

二等水雷艇[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 21号型:21号 - 24号
  • 22号型:22号 - 23号 - 25号 - 31号 - 32号 - 33号 - 34号 - 35号 - 36号 - 37号 - 38号 - 44号- 45号 - 46号 - 47号 - 48号 - 49号 - 60号 - 61号
  • 29号型:29号 - 30号
  • 39号型:39号 - 40号 - 41号 - 42号 - 43号 - 62号 - 63号 - 64号 - 65号 - 66号
  • 67号型:67号 - 68号 - 69号 - 70号 - 71号 - 72号 - 73号 - 74号 - 75号

三等水雷艇[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1号型:1号 - 2号 - 3号 - 4号
  • 5号型:5号 - 6号 - 7号 - 8号 - 9号 - 10号 - 11号 - 12号 - 13号 - 14号 - 16号 - 17号 - 18号 - 19号
  • 15号型:15号 - 20号
  • 50号型:50号 - 51号 - 52号 - 53号 - 54号 - 55号 - 56号 - 57号 - 58号 - 59号

日清戦争戦利艇[değiştir | kaynağı değiştir]

昭和期の水雷艇[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 千鳥型 : 千鳥[II] - 真鶴[II] - 友鶴 - 初雁
  • 鴻型[II] - 鵯 - 隼[II] - 鵲[II] - 雉[II] - 雁[II] - 鷺[II] - 鳩[II]
  • 日中戦争戦利艇 : 川蝉 - 山蝉

Gambotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Devriye tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizaltı avlama tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayın dökücü tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayın tarama tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 第一号型 : 第1号 - 第2号 - 第3号 - 第4号
  • 第五号型 : 第5号 - 第6号
  • 第七号型 : 第7号[III] - 第8号[III] - 第9号[III] - 第10号[III] - 第11号[II] - 第12号[II]
  • 第一三号型 : 第13号 - 第14号 - 第15号 - 第16号
  • 第一七号型 : 第17号 - 第18号
  • 第一九号型 : 第19号 - 第20号 - 第21号 - 第22号 - 第23号 - 第24号 - 第25号 - 第26号 - 第27号 - 第28号 - 第29号 - 第30号 - 第33号 - 第34号 - 第38号 - 第39号 - 第41号
  • 戦利艦 : 第101号型 : 第101号 - 第102号

--->

Denizaltılar[değiştir | kaynağı değiştir]

I gō denizaltılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Junsen-sınıfı
    • J1 type,Junsen 1 gata (巡潜Ⅰ型), 4 units, I-1, I-2, I-3, I-4.
    • J1M type,Junsen 1 gata kai (巡潜Ⅰ型改), I-5.
    • J2 type,Junsen 2 gata (巡潜Ⅱ型), I-6.
    • J3 type,Junsen 3 gata (巡潜Ⅲ型), 2 units, I-7, I-8.
  • Kou-sınıfı
    • A1 type, Kou gata(S35) (甲型 (S35)), 3 units, I-9, I-10, I-11.
    • A2 type, Kou gata(S35B) (甲型 (S35B)), I-12.
    • AM type, Kou gata(S35G) (甲型 (S35G)), 2 units, I-13, I-14.
  • Otu-sınıfı
    • B1 type,Otu gata(S37) (乙型 (S37)), 20 units, I-15, I-17, I-19, I-21, I-23, I-25, I-26, I-27, I-28, I-29, I-30, I-31, I-32, I-33, I-34, I-35, I-36, I-37, I-38, I-39.
    • B2 type,Otu gata(S37B) (乙型 (S37B)), 6 units, I-40, I-41, I-42, I-43, I-44, I-45.
    • B3 type,Otu gata(S37C) (乙型 (S37C)), 3 units, I-54, I-56, I-58.
  • Hei-sınıfı
    • C1 type,Hei gata(S38) (丙型 (S38)), 5 units, I-16, I-18, I-20, I-22, I-24.
    • C2 type,Hei gata(S38B) (丙型 (S38B)), 3 units, I-46, I-47, I-48.
  • Tei-sınıfı
    • D1 type,Tei gata(S51/S51B) (丁型 (S51/S51B)), 12 units, I-361, I-362, I-363, I-364, I-365, I-366, I-367, I-368, I-369, I-370, I-371, I-372(S51B).
    • D2 type,Tei gata kai(S51C) (丁型改 (S51C)), I-373.
  • Kaidai-sınıfı
    • KD1 type,Kaidai 1 gata (海大Ⅰ型), I-51.
    • KD2 type,Kaidai 2 gata (海大Ⅱ型), I-152(52).
    • KD3a type,Kaidai 3 gata a (海大Ⅲ型a), 4 units, I-153(53), I-154(54), I-155(55), I-158(58).
    • KD3b type,Kaidai 3 gata b (海大Ⅲ型b), 5 units, I-156(56), I-157(57), I-159(59), I-60, I-63.
    • KD4 type,Kaidai 4 gata (海大Ⅳ型), 3 units, I-61, I-162(62), I-164(64),
    • KD5 type,Kaidai 5 gata (海大Ⅴ型), 3 units, I-165(65), I-166(66), I-67,
    • KD6a type,Kaidai 6 gata a (海大Ⅵ型a), 6 units, I-168(68), I-169(69), I-70, I-171(71), I-172(72), I-73.
    • KD6b type,Kaidai 6 gata b (海大Ⅵ型b), 2 units, I-174(74), I-175(75).
    • KD7 type,Kaidai 7 gata (海大Ⅶ型), 10units, I-176(76), I-177, I-178, I-179, I-180, I-181, I-182, I-183, I-184, I-185.
  • Toku type,Toku gata (特型), 3 units, I-400, I-401, I-402 (I-404 not launched, I-405 not completed).
  • Senkou dai type,Senkou-dai (潜高大), 3 units, I-201, I-202, I-203 (I-204 to I-208 not completed).
  • Senho type,Senho (潜補), I-351 (I-352 not completed).
  • Kiraisen (Mine layer) type,Kiraisen (機雷潜), 4 units I-121, I-122, I-123, I-124.
  • Captured German denizaltılar, 6 units, I-501(U-181), I-502(U-862), I-503(UIT-24), I-504(UIT-25), I-505(U-219), I-506(U-195).

Ro gō[değiştir | kaynağı değiştir]

3rd Sınıfı Denizaltılar

Army denizaltılar

Other denizaltılar

İntihar saldırı botu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Shinyō (震洋) x toplam 6.197
    • Shinyō 1 (震洋一型艇, Shinyō Ichi Gata Tei): Tek kişilik
    • Shinyō 5 (震洋五型艇, Shinyō Go Gata Tei): İki kişilik

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tümamiral Kōzō Satō佐藤 皐蔵 (Satō Kōzō) komutasındaki 2. Özel İşler Filosu (第二特務艦隊, Daini Tokumu Kantai)'nun bayrak gemisi olarak Malta'ya yollanmıştır.
  2. ^ I. Dünya Savaşı sırasında 桂・楓・梅・楠 muhriplerden 2. Özel İşler Filosu (第二特務艦隊, Daini Tokumu Kantai)'na bağlı 10. Avcı Birliği (第十駆逐隊, Dai Jū Kuchiku Tai) ve 榊・柏・松・杉 muhriplerden 11. Avcı Birliği (第十一駆逐隊, Tai Jūichi Kuchiku Tai) oluşturularak Malta'ya yollanmıştır.
  3. ^ I. Dünya Savaşı sırasında 桃・樫・檜・柳 2. Özel İşler Filosu (第二特務艦隊, Daini Tokumu Kantai)'na bağlı 15. Avcı Birliği (第十五駆逐隊, Dai Jūgo Kuchiku Tai) oluşturularak Malta'ya yollanmıştır.
  4. ^ http://homepage2.nifty.com/nishidah/e/s_xa0f.htm
  5. ^ http://www.combinedfleet.com/PB-1_t.htm
  6. ^ http://www.combinedfleet.com/PB-2_t.htm
  7. ^ http://www.combinedfleet.com/PB-31_t.htm
  8. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-34_t.htm
  9. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-35_t.htm
  10. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-36_t.htm
  11. ^ a b c Stories and Battle Histories of the IJN's Patrol Boats
  12. ^ http://www.combinedfleet.com/PB-46_t.htm
  13. ^ http://www.combinedfleet.com/PB-101_t.htm
  14. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-104_t.htm
  15. ^ http://www.combinedfleet.com/PB-105_t.htm
  16. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-106_t.htm
  17. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-108_t.htm
  18. ^ http://www.combinedfleet.com//PB-109_t.htm

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]