James Tissot
James Jacques Joseph Tissot (15 Ekim 1836 - 8 Ağustos 1902), kariyerinin çoğunu İngiltere'de geçiren bir Fransız ressam.
Çocukluğu ve gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]
Tissot 15 Ekim 1836 tarihinde bir liman kenti olan Nantes, Fransa'da İtalyan asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası, Marcel Théodore Tissot, başarılı bir perdelik kumaş tüccarı iken annesi Marie Durand şapkacıydı. Tissot da annesi gibi çok genç yaşta Katolik dinine geçti. Tissot'un gençken yaptığı liman ve gemi resimlerini Nantes'den ilham alınarak yaptığı sanılmaktadır. 17 yaşında iken ressam olmayı tercih etti. Babasının bu karara destek vermemesine rağmen, sonunda babası ressam olmasına izin verdi.
Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]
1856 ya da 1857 yılında, sanat eğitimini sürdürmek için Paris'e gitti. Yaklaşık olarak 1863 yılında, Tissot aniden ortaçağ tarzı portreleri ile modern yaşamın tasviri'ni resimlerinde göstermeye başlamıştır. Bu dönemde, Tissot'a birden yüksek eleştirel beğeniler geldi ve çok konuşuldu. Kendini hızla başarılı bir sanatçı olmaya adadı. Alfred Stevens ve Claude Monet gibi o da Japon nesneleri ve kıyafetlerinden etkilenmiş, bunları bazı resimlerinde belirtmiştir.[1] Fransa-Prusya Savaşı'nda savaştı. Bilinmeyen bir nedenden dolayı 1871 yılında Londra için Paris'i bıraktı. Resimleri Vanity Fair dergisinin yanı sıra Kraliyet Akademisi'nde sergilendi.
Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]
The Lost Drachma, 1886-1894
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
![]() |
Wikimedia Commons'ta James Tissot ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır. |
- 209 works by James Tissot at www.JamesTissot.org 15 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- James Tissot: The Life Of Christ. Exhibition at Brooklyn Museum 2009 5 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Commentary on Tissot's etching of Kathleen Newton 18 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Commentary on a portrait of Mrs. Newton
- Biblical art by James Tissot 31 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.