Jakoba Mulder

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jakoba Mulder
Kişisel bilgiler
Doğum2 Mart 1900(1900-03-02)
Breda, Hollanda
Ölüm5 Kasım 1988 (88 yaşında)
Amsterdam, Hollanda
EğitimiDelft Teknik Üniversitesi
Çalışma ve başarıları
Çalıştığı şehirAmsterdam
Gerçekleşmemiş projeleriAmsterdamse Bos

Jakoba Helena (Ko) Mulder (2 Mart 1900, Breda - 5 Kasım 1988, Amsterdam), Hollandalı mimar ve şehir planlamacısı. Amsterdam'daki Amsterdamse Bos adlı insan eliyle yapılmış ormanı ve Beatrix Park'ı tasarlamıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1900 yılında piyade subayı Hendrik Mulder ve karısı Sara Maria Boon'un kızı olarak Breda'da doğdu. Babasının Hollanda Kraliyet Ordusu'ndaki hizmeti nedeniyle o zamanlar Hollanda Doğu Hint Adaları'nın bir şehri olan Semarang'da büyüdü. On üç yaşındayken, Hollanda'ya dönerek amcaları ve teyzeleriyle yaşadı. 18 yaşında Delft Teknik Üniversitesi'nde mimarlık okumaya başladı.

1926'da eğitimini tamamladı ve birkaç reddedilen iş başvurusundan sonra Lahey'de bir mimarlık ofisinde çalışmaya başladı. Burada ağırlıklı olarak antropozofik bir okulun eskizleri gibi eskizler üzerinde çalıştı. Bir yandan da şehir planlamasının sosyal yönüyle daha fazla ilgilenmeye başladı ve bu nedenle iki yıl sonra, kentsel genişleme planları üzerinde mimar yardımcısı olarak çalıştığı Delft belediyesine taşındı.

1930'da kentsel gelişim mimarının asistanı olarak Amsterdam kentsel gelişim departmanına katıldı. Burada Theodoor Karel van Lohuizen ve Cornelis van Eesteren gibi önemli mimarlarla çalıştı. İnsan eliyle yapılmış bir orman olan Amsterdamse Bos adlı parkın tasarımı ilk büyük işi oldu. Jakoba Mulder, 1935'ten 1970'te tamamlanmasına kadar, toprak bilimi, su yönetimi, flora ve fauna, aynı zamanda spor, doğa eğitimi ve halk sağlığı alanlarında çeşitli uzmanlardan oluşan bir ekibin başkanı olarak Amsterdamse Bos'ta yakından görev aldı. Ayrıca Amsterdam'ın önemli parklarından birisi olan Beatrix Park'ı da tasarladı.

Amsterdamse Bos

1952'de Amsterdam'ın baş mimarı olarak atandı ve 1958'de kentsel gelişim bölümünün yönetimini devraldı, 1965'te emekli oldu ve ardından 70. yaşına kadar Amsterdam Üniversitesi'nde planlama profesörü olarak kaldı.[1] 5 Kasım 1988'de Amsterdam'da 88 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ García-González, María Cristina; Guerrero, Salvador. "Sobre el espacio de juego infantil en la ciudad moderna: Lady Allen of Hurtwood versus Jakoba Mulder María Cristina". CIUDAD Y TERRITORIOESTUDIOS TERRITORIALESVol. LI, Nº 200, verano 2019. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020.