Jacques Audiard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jacques Audiard
Doğum30 Nisan 1952 (71 yaşında)
Paris,Fransa
MeslekSenarist Yazar Yönetmen
MilliyetFransız
VatandaşlıkFransa
Etkin yılları1974 - şimdi

Jacques Audiard (d.30 Nisan 1952) Fransız senarist ve film yönetmeni. Babası Michel Audiard aynı zamanda önemli bir senarist ve yönetmendir.

Hem En İyi Film için César Ödülü, hem de BAFTA Ödülü'nü kazandı. En İyi Film dalında "En İyi Film İçin Ödül" ve 2005 yılında "The Beat That My Heart Skipped" ve 2010'da da "Peygamber Efendisi" için iki kez kazandı.Cannes Film Festivali'nde Grand Prix'yi kazandı.

Palme d'Or için 2012 Cannes Film Festivali'nde yarıştığı Rust and Bone adlı 2012 filmi, İngiliz Dili Değiştiren En İyi Film için BAFTA Ödülü'ne, En İyi Yabancı Film İçin Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi Ve 2012 BFI Londra Film Festivali En İyi Film Ödülünü kazandı. 2015 filmi "Dheepan", 2015 Cannes Film Festivali'nde Palme d'Or ödülünü kazandı.

Yaşam ve Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Audiard Paris'te dünyaya geldi. Senaristlik kariyerine 1980'lerde Réveillon chez Bob! Ve Mortelle randonnée , Baxter , Fréquence Meurtre ve Saxo gibi filmlerle başladı.

1994'te Mathieu Kassovitz ve Jean-Louis Trintignant'un başrollerinde oynadığı' 'Regarde les Hommes Tomber' 'adlı filmi yönetti. Film, en iyi film ve Georges-Sadoul Prix'sinde César Award ödülünü kazandı. İki yıl sonra Jean-François Deniau romanından uyarlanmış Un Héros Très Discret Kendinden Yapılmış Bir İngiliz Kahramanı için Kassovitz ve Trintignant ile yeniden bir araya geldi. 1996'da Cannes'da En İyi Senaryo Ödülü ve altı César Ödülü'ne aday gösterildi. 2002'de En İyi Senaryo ve En İyi Ses dalında dokuz Siyer ödülüne aday gösterildi.

Dördüncü filmi Césars'da 10 aday gösterildi ve aralarında En İyi Filmler için, En İyi Yönetmen dalında sekizincilik ödülünü kazanan "De Battre Mon Cœur Séest Arrêté", En İyi Senaryo, En İyi Film Müziği ve En İyi Görüntü Yönetmeni oldu.

2009'da Cannes Grand Prix'sini ve En İyi Film İçin BAFTA Ödülü'nü ve 13 César Ödülüne aday gösterildi: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En Mutlu Aktör, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Düzenleme ve En İyi Üretim Tasarımı ödüllerini aldı.

2013'te "Rust and Bone adlı filmi iki BAFTA adayı, iki Altın Küre adaylığı ve Dokuz César adayı dahil dört ödül kazandı : En İyi Uyarlama Senaryosu,En İyi Oyuncu ve En İyi Düzenleme ödülleri aldı.

2015 yılında, yedinci filmi Dheepan 'Cannes'da Palme d'Or ödülünü kazandı ve dokuz César adayı oldu.

Diğer Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Audiard at the 2012 Cabourg Film Festival.