Jıneps

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jıneps
TürSiyasi
SahibiCan Uçak
Genel yayın yönetmeniYaşar Güven
Kuruluş tarihiAralık 2005
DilTürkçe
Slogan"Bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve birlik"
Çerkeslerin Özgür Sesi

Jıneps (Жьынэпс), İstanbul'da basılan ve tüm abonelerine Türkiye'den gönderilen Türkçe aylık bağımsız siyasal gazete.

İlk sayısı 2005 yılı Aralık ayında Jineps adıyla yayınlanan gazetenin adı iki yıl sonra Jıneps olarak değişmiştir.[1] Gazetenin adı Çerkes dilinde çiy damlası anlamına gelmektedir. Kafkasya'daki dört gazete ile (Adıge Mak (Адыгэ макъ) , Adige Psale (Адыгэ Псалъэ) , Çerkes Heku (Чэркэс Хэку) ve Şapsığya (Шапсугия) ) 14 Mart Adığece Dil gününde ortak ilk sayısını anadilde PDF formatında yayımladı. Sonrasında da 21 Mayıs, Ağustos, Eylül ve Aralık aylarında da ortak sayıları yayımlamaya devam edildi.

2020 Ekim ayından itibaren de Abazaca, Adığece (Doğu ve Batı), Çeçence ve Osetçe dillerinde her ayın 15'inde ikinci bir gazeteyi PDF olarak yayınlamaya başladı.

Gazete başta Çerkesler olmak üzere Kafkasya halklarının sorunlarını, gelenek ve kültürlerini tanıtmaya çalışıp, politik içerikli yazılara, işçi hakları ve demokratik haklara destek nitelikli yazılar ile derleme ve çeviriler yer almaktadır. Gazetede, Kafkasya'dan değişik güncel haberlere de yer verilmektedir.

Sloganı "Bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve birlik" şeklindedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "10. yılında "Jineps Gazetesi" ile söyleşi". ajanskafkas.com. AjansKafkas.com sitesi, 18 Aralık 2014. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2016. 
  2. ^ Örer, Ayça. "Çerkes Diasporasının Sesi Jineps 1 Yaşında". bianet.org/. Bianet 19 Şubat 2007. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Jıneps gazetesi web sitesi