Ironbridge Gorge Trust Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enginuity Müzesi girişi.
Coalport China Müzesindeki büyük fırınlardan birisi.

Ironbridge Gorge Trust Müzesi İngilteredeShropshire kontluğunda Ironbridge Gorge yakınlarında bulunan, on müzeyi işleten ve 35 tarihi alanı yöneten bir endüstriyel kültür kuruluşu. Yaygın olarak Endüstriyel Devrimin doğduğu yer kabul edilir. Alan, (1986 yılından beri) bir Dünya Mirası Alanı ve Avrupa Endüstriyel Miras Güzergahı'nın (ERIH) bir bağlantı noktasıdır.

Müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

On müze alanı barındırır, genel olarak Ironbridge Gorge Müzeleri olarak bilinirler:

  1. Blists Hill Victorian Town, Hay Inclined Plane de dahil
  2. Broseley Pipeworks
  3. Coalbrookdale Museum of Iron
  4. Coalport China Museum
  5. Coalport Tar Tunnel
  6. Darby Houses
  7. Enginuity
  8. Iron Bridge and Tollhouse
  9. Jackfield Tile Museum
  10. Museum of the Gorge

Trust[değiştir | kaynağı değiştir]

Ironbridge Gorge Trust Müzesi, Ironbridge Gorge'daki Endüstriyel Devrimin doğum yerini korumak ve yorumlamak üzere 1968 yılında kuruldu.[1] Aynı zamanda kâr amacı gütmeyen bağımsız bir eğitim kuruluşudur.[2] 1959'da kurulan Coalbrookdale Müzesi, 1970 yılında bünyesine kattı, şimdilerde bu müzeye Coalbrookdale Museum of Iron denmektedir.

Ironbridge Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurum aynı zamanda Birmingham Üniversitesi ortaklığıyla, Coalbrookdale'deki tarihi miras alanında lisans üstü eğitimi ve mesleki kurslar sunan merkez olan Ironbridge Enstitüsünü de işletmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Trinder, Barrie (1981) [1973]. The Industrial Revolution in Shropshire (2. bas.). Phillimore. s. 242. ISBN 0 85033 428 4. 
  2. ^ https://apps.charitycommission.gov.uk/Showcharity/RegisterOfCharities/CharityWithPartB.aspx?RegisteredCharityNumber=503717&SubsidiaryNumber=0 [yalın URL]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]