Ipomoea quamoclit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ipomoea quamoclit, ya da Ipomoea sect. quamoclit Yeni Dünya'nın tropikal bölgelerine özgü ve tropiklerin başka yerlerinde doğallaştırılan Ipomoea cinsinde asma türlerinin bir seksiyonudur.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Amerika'nın kuzeyinden, Meksika'nın kuzeyine kadar olan bölgede yayılış gösterir.

Yetiştirme ve kullanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tropik kuşak boyunca ve ayrıca ılıman kuşak kışlarında hayatta kalmayan, yalnızca yıllık bir bitki olarak yetiştirildiği tropikal bölgelerin dışında bir süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Bazı tropikal bölgelerde natüralize olmuştur .

Yaz ve sonbaharda çiçek açar. Tohumları yağışlı mevsimde ekilir. Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde Ağustos'tan Aralık'a ve Güney Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde Şubat'tan Haziran'a kadar sürekli çiçek açar.

Fideler daima nemli tutulmalıdır. İyi bir büyüme için tam güneşe ihtiyaçları vardır. Bu asma, sinek kuşlarını çekmek için en iyi bitkilerden biridir ve güçlü bir yetiştiricidir. Daha sıcak iklimlerde, bu bitki aşırı derecede istilacı olabilir.

Gübre gerektirmez ve bakım gerektirmeden çiçek açar. Her yerde yetiştirilebilir. Diğer bitkilerle birlikte saksılarda yetiştirilebilir, hem küçük alanlarda hem de büyük alanlarda iyi gelişir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]