III. Leopold (Belçika kralı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.38, 22 Temmuz 2016 tarihinde Grüne Augen1980 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17388595 numaralı sürüm (→‎Savaştan sonra)
III. Léopold
Dosya:Leopold III of Belgium.jpg
Belçika Kralı
Hüküm süresi23 Şubat 1934 - 16 Temmuz 1951
Önce gelenI. Albert
Sonra gelenI. Baudouin
Doğum3 Kasım 1901(1901-11-03)
Brüksel, Belçika
Ölüm25 Eylül 1983 (81 yaşında)
Woluwe-Saint-Lambert, Belçika
Eş(ler)iAstrid
Lilian Baels
Çocuk(lar)ıJosephine-Charlotte, Lüksemburg Büyük Düşesi
I. Baudouin
II. Albert
Prens Alexander
Princess Marie-Christine
Prenses Maria-Esmeralda
Tam adı
Leopold Philip Charles Albert Meinrad Hubertus Maria Michael
HanedanSaxe-Coburg ve Gotha Hanedanı
BabasıII. Albert
AnnesiBavyeralı Elisabeth

III. Léopold (d. 3 Kasım 1901 - ö. 25 Eylül 1983), 23 Şubat 1934 ile 16 Temmuz 1951 arasında tahtta oturan dördüncü Belçika kralı. Kral I. Albert ile Kraliçe Élisabeth'in oğlu.

1926'da Stokholm'de İsveç prensesi Astrid ile karşılaştı ve evlendi. Üç çocukları oldu. Astrid, 1935'de bir trafik kazasında öldü.

Alman tehdidi karşısında 1936'da Belçika hükümeti ülkenin tarafsızlığını ilan etti. Almanya'nın I. Dünya Savaşı'nda Belçika'yı işgal etmesi üzerine hükümetin direniş kararı almasına karşın, III. Léopold başkomutan sıfatıyla ülkesinin koşulsuz teslim olmasını sağladı. Bu karar kraliyet karşıtlarınca eleştirildi.

II. Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı Eylül 1939'da patlak verdiğinde, Fransız ve İngiliz hükümetleri hemen kendilerine katılmak için Belçika'yı ikna etmeye çalıştı. 10 Mayıs 1940 tarihinde Wehrmacht, Belçika'yı işgal etti. Belçika sayısal üstün ve daha iyi hazırlanmış olan Almanlar tarafından yenilgiye uğradı. sivil hükümetinin Paris'e ve daha sonra Londra'ya kaçtı fakat, muzaffer işgalcilere karşı Léopold Brüksel'de kaldı. Leopold, Nazilerle işbirliği reddetti ve onların buyruklarına uygun olarak Belçikayı yönetmeyi dereddetti. Leopold, Almanların esiri olmasına rağmen Belçika hükümetinin hükümdarı ve başkanı olarak otoritesini kurmaya çalıştı. Almanlar Brüksel'de, Laeken Kraliyet Sarayı'nda kendisini ev hapsinde tuttular. Haziran 1940 yılından bu yana Adolf Hitler ile bir toplantı isteyen Leopold, nihayet 19 Kasım 1940 tarihinde Hitler ile tanıştı. Leopold, Hitler'in Belçika'nın gelecekteki bağımsızlığı konusunda halka demeç vermesini istedi. Hitler ise Belçika'nın bağımsızlığının hakkında konuşmak ya da bu konuda bir açıklama yapmayı reddetti.

11 Eylül 1941 günü, Leopold, Alman esiri iken gizlice, Belçika yasalarına göre geçerliliğin bulunmadığını bir dini törenle Lilian Baels ile evlendi. 6 Aralık'ta, medeni hukuk ile evlendiler. Evlilikleri resmi olarak kamuoyuna duyurulmadı. Bu evlilikten olan üç çocuğu prens ve prenses ünvanları taşımakla birlikte, veliaht konumuna gelemezler.

1944'te Belçika'dan çekilen Alman orduları tarafından ailesiyle birlikte önce Almanya'ya, daha sonra da Amerikan ordusu tarafından kurtarılacağı Avusturya'ya kaçırıldı. Belçika halkının bir kısmının geri dönmesine karşı olması nedeniyle, krallığa kardeşi Prens Charles vekalet etti.

Savaştan sonra

1950'de yapılan bir referandum sonucunda, Fransızca konuşan Belçikalıların çoğunluğunun karşı çıkmasına karşın Belçika'ya dönmesine izin verildi. Bu olayın akabinde ülkenin güneyinde çıkan karışıklıklar sonucunda III. Léopold ülkenin bütünlüğünü korumak için krallığa oğlu Prens Baudouin'in vekalet etmesini sağladı. 1951'de durumun düzelmemesi üzerine krallığı resmen oğluna devretti. I. Baudouin'in evlenmesine kadar kraliyet işleriyle ilgilenmeye devam etti. Daha sonra Argenteuil'deki kraliyet şatosuna çekilerek kendini bilim ve keşif çalışmalarına adadı.

Leopold, amatör sosyal antropolog ve entomologist olarak tutkusunu takip ederek dünyayı dolaştı. Senegal'e gitti ve şiddetle, Fransız dekolonizasyon sürecini eleştirdi.

Leopold, acil kalp ameliyatını takiben, Woluwe-Saint-Lambert'da (Sint-Lambrechts-Woluwe) 1983 yılında öldü. Kraliçe Astrid'in yanında gömüldü.

Kaynakça

  • Fransızca Vikipedi