II. Giorgi (Abhazya kralı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Giorgi
Abhazyalıların, İberyalıların, Kahetililerin ve tüm Gürcistan'ın kralı.
Kilisenin ön cephesindeki Asomtavruli harfleriyle yazılmış Gürcüce yazıt. Yapının II. Giorgi'ye adandığını yazıyor.
Abhazya Kralı
Hüküm süresi923-957
Önce gelenIII. Konstantin
Sonra gelenIII. Leon
Eş(ler)iHelen
HanedanAnçabadze

II. Giorgi (Gürcüce: გიორგი II) 894 ve 923 yılları arasında görev yapmış Abhazya kralıdır. Ançabadze hanedanından III. Konstantin'in oğlu ve ardılıdır. Uzun saltanatı, Abhazya Krallığı'ndaki siyasi gücün ve kültürel çiçeklenmenin tepe noktası olarak görülür. Yerel olarak mepe (kral) kabul edilmesinin yanında, Bizanslılar tarafından Giorgi'ye "Exousiastes" unvanını da vermiştir.

II. Giorgi, kendisinden önce gelen kralların yayılmacı politikasını devam ettirdi. Öncelikli hedefi Gürcistan'ı birleştirmekti. Ancak üvey kardeşi Bagrat'ın da tahtta hak iddia etmesinden dolayı tam olarak iktidara gelmesi biraz zaman aldı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Giorgi'nin tahta geçmesinden önce Abhazya Krallığı'nın sınırları

923'te Kral III. Konstantin'in (r. 894-923) ölmesiyle beraber II. Giorgi tahtı devraldı. Bununla birlikte, Giorgi'nin küçük kardeşi Bagrat da tacı talep etti. Bagrat, soylulardan oluşan bir partinin desteğiyle darbe planladı. Darbe planında kayınpederi II. Gurgen'in (r. 918-941) desteğini aldı. Çatışma neredeyse yedi yıl sürdü ve 930'da Bagrat'ın ani ölümü ile sona erdi. Tahtını güvence altına almak isteyen Giorgi, 923'te oğlu Konstantin'i Kartli'nin dükü olarak atadı, ama oğlu da 926 yılında Giorgi'ye isyan etti. Giorgi isyanlara Kartli'ye girip kaya yontulmuş Uplistsihe şehrini kuşatarak karşılık verdi. Konstantin'i ihanet ettiği için kör ve hadım etti. Aynı yıl diğer oğlu Leon'u (gelecekteki III. Leon), Kartli'nin dükü olarak atadı.

Kahetili isyancıların (Gardabanililer) desteklediği II. Giorgi, piskopos-prens II. Kvirike'ye karşı sefere çıktı. 930'larda Kvirike'nin topraklarını ele geçirmeyi başardı.[1] Giorgi, Kartli'deki konumunu güvence altına almak için Bagrationi Hanedanı ile müttefik oldu ve kızını Bagrationililerden biriyle evlendirdi. Kvirike intikam almak için geri döndü. Giorgi, Kvirike'ye karşı oğlu Leon'un komutasında büyük bir ordu gönderdi, ancak Giorgi sefer sırasında öldü. Leon, babasının ölümüyle beraber Kvirike ile barışmak zorunda kaldı ve seferden bir sonuç elde edemedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rayfield, Donald (2012). Edge of Empires: A History of Georgia. Londra: Reaktion Books. ss. 61. ISBN 1780230303. 
Önce gelen
III. Konstantin
Abhazya kralı
923-957
Sonra gelen
III. Leon