II. Dáin Demirayak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dain Demirayak, Orta Dünya`nın çok güçlü ve ünlü bir cüce savaşçısıdır. İlk ününü, Cüce-Ork Savaşlarının son muharebesi olan Azunulbizar Muharebesi'nde cücelere yardıma giderek ve bir cüce katili olan Azog'u öldürerek kazandı. O yıllarda Demir Tepeler'in kralı unvanına sahipti. Devamında Dain, Erebor'a giderek Smaug'un ölümünü sağlayan Thorin Meşekalkan'a Beş Ordular Savaşı'nda 500 kişilik bir ordu toplayarak yardıma gitti. Goblin Azog oğlu Bolg'un öldüğü savaştaki cüce ordularını o yönetiyordu.

Beş Ordular Savaşı'nı kazanıp Thorin, Fili ve Kili'nin ölmesinden dolayı Erebor'daki cüce tahtı ona miras kalmıştı. Erebor ve Demir Tepeler'i büyük bir adaletle yönetti. Yüzük Kardeşliği sırasındaysa hala cücelerin yüce kralı idi. Sauron'a ve onun karanlık güçlerine boyun eğmeyerek, kapısına gelen Nazgûl'u kovdu ve karanlığa rest çekti.

Sauron'un ordusu cücelere saldırdığında, Vadi İnsanlarının Kralı Meşel Brand ile birlikte Sauron'un ordusuna karşı direndi. Savaşta Meşel ile birlikte goblinlerce öldürüldü. Cüceler ve vadi insanları, Yalnız Dağ'ın içinde dört tarafı goblinlerle çevrili olarak sıkışmış ve ölümü bekliyorlardı. Fakat bu karanlık ve umutsuz dakikalarda Frodo Baggins, Sauron'u hayata bağlayan tek yüzüğü ateşe attı ve başsız kalan karanlık güçler kuşatmayı terk ederek kaçmaya başladılar.