İçeriğe atla

II. Arsakes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Arsakes
Partça𐭀𐭓𐭔𐭊
II. Arsakes sikkesi
Arsakes Hanedanı kralı
Hüküm süresi217 – 191 MÖ
Önce gelenI. Arsakes
Sonra gelenPriapatius
Ölüm191 MÖ
BabasıI. Arsakes
DiniZerdüştçülük

II. Arsakes (GrekçeἈρσάκης; Partça𐭀𐭓𐭔𐭊 Aršak, Farsçaاشک Ašk), MÖ 217'den MÖ 191'e kadar Partların Arsakes kralıdır.

LatinceArsacēs Yunanca Arsákēs (GrekçeἈρσάκης kelimesinin Latince şeklidir.), kendisi Part Aršak'tan (Partça𐭀𐭓𐭔𐭊 ). Eski Farsça eşdeğeri Aršaka -'dır (Eski Farsça𐎠𐎼𐏁𐎣).

II. Arsakes, MÖ 217'de babası I. Arsakes'in yerini aldı. MÖ 209'da, enerjik Selefkî kralı III. Antiohos, daha önce MÖ 247 civarında I. Arsakes ve Parni tarafından Selefkîlerden ele geçirilen Partları yeniden ele geçirdi. II. Arsakes, Labus Dağı Muharebesi'ndeki yenilgisinin ardından barış talebinde bulundu. Bundan önce Antiochus, Part başkenti Hecatompylos'u zaten işgal etmiş ve Damghan yakınlarındaki Tagae'ye doğru ilerlemişti. II. Arsakes'in Labus Dağı'ndaki yenilgisinin ardından Antiohos batıya, Tambrax'ı işgal ettiği Hyrkania'ya döndü. Ağır barikatlarla korunan Syrinx şehri daha sonra kuşatmayla ele geçirildi. [1]

Barış açısından II. Arsakes, feodal statüyü kabul etti ve o andan itibaren Part ve Hyrcani'yi Selefkîlerin vasal bir devleti olarak yönetti. Antiochus da birliklerini batıya doğru geri çekti; burada daha sonra Roma ile savaşlara karışacak ve böylece yeni gelişen Part krallığını kendi haline bırakacaktı. II. Arsakes'in yerine MÖ 191'de akrabası Priapatius geçti.

Özel
Genel