I. Selâhaddin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Selâhaddin
Mısır Memlûk Sultanı
Hüküm süresi1351-1354
Önce gelenEbu Maali Hasan
Sonra gelenEbu Maali Hasan
Doğum1337
Ölüm1360
Tam adı
Melik I. Selâhaddin Salih bin Nasır Muhammed
HanedanBahri Hanedanı
BabasıNasır Muhammed bin Kalavun

I. Selâhaddin, tam adıyla Malik Salih Selâhaddin Salih (d. 1337 - ö. 1360) dokuzuncu Memlûk sultanı Nasır Muhammed'in sultanlık yapan sekizinci oğlu olup Mısır'da 1351-1354 yıllarında, ağabeyi Ebu Maali Hasan'in sultanlık dönemleri arasında tahta geçirilmiş, Türk asıllı Bahri hanedanından olan yirminci Memluk Sultanıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1351de Sultan Ebu Maali Hasan bir güçlü Memluklu emirler kliğinin kendi aleyhinde bir komplo hazırladiklarını duydu; ama aldığı tedbirler yeterli olmadı ve komplocular tarafından tahttan indirildi. Komplocu Memluk emirleri, onun yerine 14 yaşında olan kardeşi I. Selâhaddin'i tahta geçirdiler ve iktidar güçünü kendi ellerine aldılar.

1351-1254 dönemindeki saltanatı sırasında en dikkati çeken olaylar Hristiyanlara gösterilen bir karşı reaksiyon olmuştur. Hristiyanlıktan dönme ve büyükce bir servet edinmiş olan bir vezir gizlice Hristiyan adetlerine uymakla itham edildi; görevinden alındı; işkenceden sonra suçunu itiraf edip tövbe etti; serveti müsadere edilip sürgüne gönderildi. Buna bir reaksiyon olarak halkın bazı kiliselere hücum ettikleri, kilise ve içindekilere zararlar verdikleri bildirilir. Hristiyanlar o zamana kadar önemsiz görülen özel giysiler giyilmesi hakkındaki geleneksel kuralların döneminde sıkı uygulanmasından şikayet eder olmuşlardı.

1354de bir diğer Memluklu emirler kliği I. Selâhaddin aleyhine bir darbe uyguladı ve tahttan indirilerek kendinden bir önce saltanat sürmüş olan ağabeyi Ebu Maali Hasan ikinci defa Memluklu Sultanı olarak tahta geçirildi.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Ebu Maali Hasan

Mısır Memlûk Sultanı

1351 - 1354
Sonra gelen:
Ebu Maali Hasan