I. Erik (Danimarka kralı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Erik
İyi Erik'in bir sikkesi
Danimarka kralı
Hüküm süresi1095–1103
Önce gelenI. Olaf
Sonra gelenNiels
Doğumy. 1060
Slangerup, Danimarka
Ölüm10 Temmuz 1103 (42-43 yaşlarında)
Baf, Kıbrıs
DefinHrisopolitissa Basilikası, Baf, Kıbrıs
Eş(ler)iBoedil Thurgotsdatter
Çocuk(lar)ıKnud Lavard
Harald Kesja
II. Erik
Ragnhild Jyde Eriksdatter
HanedanEstridsen
BabasıII. Svend

I. Eric[1] ( y. 1060 - 10 Temmuz 1103), İyi Eric[2][3][4] (DancaErik Ejegod) olarak da bilinir. 1095'te kardeşi I. Olaf'dan sonra Danimarka Kralı olmuştur. II. Svend'in oğludur. Annesinin kimliği bilinmemektedir. Boedil Thurgotsdatter ile evlendi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Erik, Danimarka'nın en büyük adası olan Kuzey Sjælland'ın Slangerup kasabasında doğmuştur. Üvey kardeşi IV. Knud'un yönetimi sırasında kralın ateşli bir destekçisiydi, ancak Knud'a karşı isyan sırasında bağışlandı. Erik, Knud'un öldürüldüğü Odense'deki St Albans manastırına kadar Knud'a eşlik etmek yerine kraliyet çiftliğinde kalmıştır. Erik çiftlikten ayrılarak Sjælland'a ve ardından o dönemde Danimarka'nın bir parçası olan Skåne'ye kaçmıştır. I. Olaf, Danimarka Kralı seçilmiş, ancak saltanatı kısa sürmüştür. Sonunda Erik, 1095'teki çeşitli landsting meclislerinde kral olarak seçilmiştir. Erik halk tarafından çok seviliyordu ve Olaf'ın Açlık döneminde Danimarka'yı kasıp kavuran kıtlıklar sona ermiştir. Çoğu kişi için bu, Erik'in Danimarka için doğru kral olduğuna dair Tanrı'nın bir işareti gibi görünüyordu.

Saxo Grammaticus gibi Orta Çağ tarihçileri ve mitler Erik'i sıradan insanlara hitap eden "güçlü bir adam" olarak tasvir etmektedir. Dört adam onu hareket ettirmek için ellerinden geleni yaptığında yerini koruyabilmiştir. Erik iyi bir konuşmacıydı ve insanlar onu dinlemek için ellerinden geleni yapıyorlardı. Ting bittikten sonra mahalleyi dolaşarak erkekleri, kadınları ve çocukları evlerinde selamlamıştır. Partileri seven ve oldukça ahlaksız bir özel hayat süren gürültücü bir adam olarak ün yapmıştır. Güçlü, merkezi bir kraliyet gücünün destekçisi olduğu varsayılan bir kişi olmasına rağmen, kodamanlarla herhangi bir çatışmadan kaçınarak bir diplomat gibi davrandığı görülüyor. Soygunculara ve korsanlara karşı acımasız olmasıyla ünlüydü.

Roma'daki Papa'yı ziyaretinde, merhum kardeşi IV. Knud için kanonlaşma ve Hamburg-Bremen Başpiskoposunun emri altında olmak yerine Danimarka için bir başpiskoposluk (günümüzde Skåne Lund) elde etmiştir. Piskopos Asser daha sonra Lund'un ilk Başpiskoposu olmuştur.

Kral Erik, Viborg toplantısında Kutsal Topraklar'a hac yolculuğuna çıkmaya karar verdiğini duyurmuştur. Danimarkalı Riges Krønike'ye göre olayın nedeni, kendi salonundaki bir ziyafette sarhoşken dört adamını öldürmesidir.[5] Tebaasının ricalarına rağmen bu kararından caymadı. Erik, oğlu Harald Kesja'yı ve Piskopos Asser'i vekil olarak atadı.

Erik, Boedil ve büyük bir grup, imparatorun konuğu olduğu Rusya üzerinden Konstantinopolis'e gitmiştir. Oradayken hastalanmış ama yine de gemiyle Kıbrıs'a gitmiştir. Temmuz 1103'te Kıbrıs'ın Baf kentinde ölmüştür. Kraliçe onu oraya gömmüştür. Birinci Haçlı Seferi'nde Kudüs'ün fethinden sonra hacca giden ilk kraldır.[6] Kraliçe Boedil de hastalandı ama Kudüs'e varıp orada ölmüştür. Yosaphat Vadisi'ndeki Zeytin Dağı'nın eteklerine gömülmüştür.

Borgvold, Viborg, Danimarka'daki anıt taş

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erik ve Boedil'in Knud Lavard adında meşru bir oğulları vardı. Harald Kesja, Knud'un üvey kardeşiydi. Erik'in evlilik dışı iki oğlu vardı - Unutulmaz Erik ve Benedict - ve Ragnhilde (geleceğin kralı Kuzu Erik'in annesi) adında bir kızı vardı.[7]

Kral Eric'in meşru oğlu Knud Lavard, cesur ve popüler bir Danimarka prensiydi. Knud, 7 Ocak 1131'de Knud 'u taht için olası bir rakip olarak gören Kral Niels'in oğlu Eric'in yeğeni Güçlü Magnus tarafından öldürülmüştür. Knud'un ölümü, 1157'den (54) 1182'ye kadar Danimarka Kralı olacak olan çocuğu Valdemar'ın doğumundan günler önce meydana gelmiştir. Eric Ejegod daha sonraki Danimarka hükümdarlarının atasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sifakis, Carl (1984). The Dictionary of Historic Nicknames. Facts on File Publications. ISBN 0-87196-561-5.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  2. ^ Dunham, Samuel Astley (1839). The cabinet cyclopaedia: History of Denmark, Sweden, and Norway, Vol. 2. Longman, Orme, Brown, Green & Longmans and John Taylor. 
  3. ^ Eiríkr, Magnússon; Morris, William (1905). The Saga Library, Vol. 6. B. Quaritch. 
  4. ^ Vigfússon, Guðbrandur; Sæmunder, Edda; Powell, Frederick York (1883). Corpus Poeticvm Boreale: The Poetry of the Old Northern Tongue, from the Earliest Times to the Thirteenth Century, Vol. 2. Clarendon Press. 
  5. ^ "Erik Ejegod – heimskringla.no". 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  6. ^ "Denmark and Cyprus pay tribute to 12th century king". Reuters. 26 Mart 2008. 20 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2008. 
  7. ^ Huitfeldt, Arild. Danmarks Riges Krønike