Huntington Kütüphanesi

Koordinatlar: 34°07′38″K 118°06′36″B / 34.12722°K 118.11000°B / 34.12722; -118.11000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Huntington Kütüphanesi, San Marino, ABD

Huntington Kütüphanesi veya Huntington Kütüphanesi, Sanat Koleksiyonu ve Botanik Bahçeleri (İngilizce: Huntington Library veya Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens veya The Huntington), ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Marino şehrinde yer alan ve Henry E. Huntington tarafında kurulmuş bir eğitim ve araştırma enstitüsüdür.

Enstitüde kütüphaneye ek olarak İngiliz figürlerinin yer aldığı bir sanat koleksiyonu, onsekizinci yüzyıl tarzındaki Fransız mobilyaları ve botanik bahçeleri yer almaktadır.

Kütüphane[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütüphanede nadir bulunan kitap örnekleri ve el yazmaları yer alıyor. Bunlar arasında en önemlileri Gutenberg Kutsal Kitabı, Abraham Lincoln’a ve koruması Ward Hill Lamon’a ait binlerce doküman, Benjamin Franklin’in otobiyografi taslağı, Hamlet’in ilk iki bölümünün taslağı, Charles Bukowski’nin bazı kitaplarının taslakları veya ilk basımları gibi eserler geliyor. Kütüphanede yaklaşık 6.5 milyon el yazması ve bir milyona yakın nadir kitap örnekleri bulunuyor.

Önemli eserlerden seçilenler zaman zaman kamuoyuna açık sergilerde sergileniyor. Ancak bu koleksiyonun kullanılması oldukça limitli. Bu nadir eserleri inceleyebilmek için ya doktora yapıyor ya da doktora adayı olmak zorunluluğu genelde getiriliyor. Ayrıca alanlarında önde gelen akademisyenlerden en az iki tavsiye mektubu alınması da diğer şartlar arasında. Bu koleksiyonu incelemek isteyen akademisyenler için, Huntington Kütüphanesi’nin araştırma bölümü her sene kısa veya uzun vadeli burslar da sağlıyor.

Huntington Kütüphanesi, San Marino, ABD

Sanat koleksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Huntington Kütüphanesi’ndeki sanat koleksiyonu ağırlıklı olarak 18. ve 19. yüzyıl Büyük Britanya ve Fransız ressamlarının eserlerinden oluşuyor. Ayrıca 20. yüzyıl Amerikan sanatçılarının bazı eserleri de bu koleksiyonda yer alıyor. Eserleri koleksiyonda yer alan ressamlar arasında Thomas Lawrence, Frederic Church ve Harriet Hosmer yer alıyor.[1]

William Morris koleksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında Huntington Kütüphanesi, sanatçı ve tasarımcı William Morris’e ait cam, duvar kağıdı, el işlemeleri, çizimler, seramik çalışmaları, 2.000’den fazla kitap, orijinal ahşap işlerinden oluşan satın aldı. Bu eserler zaman zaman sergilenmektedir.

Botanik bahçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 485.624 metre karelik bir alana yayılmış olan Huntington Kütüphanesi’ne ait botanik bahçelerinde dünyanın dört bir yanından toplanmış ve nadir bulunan bitkileri barındırmaktadır.[2] Bahçeler farklı kategoriler ve isimlerle birbirinden ayrılmaktadır: Avustralya Bahçesi, Kamelya Koleksiyonu, Çocuk Bahçesi, Çöl Bahçesi, Şifalı Bitki Bahçesi, Japon Bahçesi, Nilüfer Bahçesi, Palmiye Bahçesi, Gül Bahçesi, Shakespeare Bahçesi, Subtropical Bahçe, Çin Bahçesi.

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

Huntington Kütüphanesi’ne ait botanik bahçeleri birçok sinema filminde kullanılmıştır. Bu filmler arasında yer alanlar:

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Botantik bahçesinden görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Crafts Cornered", Los Angeles Times, 15 Aralık 1999, sayfa F1
  2. ^ "The camellia's history of pageantry". Los Angeles Times. 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]