İçeriğe atla

Hukuk psikolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hukuk psikolojisi ve adli psikoloji birlikte daha genel konuları elen alan ve "psikoloji ve hukuk" olarak tanınan alanı oluşturur. Psikologların hukuki sorunları ele almaya yönelik daha önceki çabalarının ardından, psikoloji ve hukuk, 1960'larda adaleti güçlendirme çabasının bir parçası olarak çalışma alanı haline geldi.[1] Bu alandaki kişilerin görevi psikoloji ve hukuk topluluklarının yanı sıra kamuoyunu psikoloji ve hukuk alanındaki mevcut araştırma, eğitim ve hizmet konusunda bilgilendirmektir.[2]

Araştırma alanları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Psikolojik ilkeleri yasal uygulamalar veya bağlamlarla birleştiren herhangi bir araştırma, hukuk psikolojisi olarak değerlendirilebilir (klinik psikolojiyi içeren araştırmalar, örneğin akıl hastalığı, yeterlilik, delilik savunması, suçlu profili çıkarma vb. genellikle adli psikoloji olarak sınıflandırılır). Hukuk psikolojisi araştırmacıları öncelikli olarak görgü tanıklarının ifadeleri ve jürinin karar vermesiyle ilgili konulara odaklanırlar.[3]

Hukuk ve İnsan Davranışı, Psikoloji, Kamu Politikası ve Hukuk, Suç ve Hukuk ve kriminolojinin genel konularına ve cezai adalet sistemine odaklanan Psikiyatri, Psikoloji ve Hukuk Dergisi dahil olmak üzere çeşitli hukuki psikoloji dergileri bulunmaktadır. Ayrıca hukuk psikologları tarafından yapılan araştırmalar, hem temel hem de uygulamalı araştırma alanlarını kapsayan daha genel dergilerde düzenli olarak yayınlanmaktadır. Çevrimiçi Jüri Araştırma Örgütü (OJRU) [4] yasal ikna, jüri araştırması ve dava savunuculuğu ile ilgili hukuki psikoloji araştırmalarını düzenli olarak özetlemektedir.

Eğitim ve öğretim

[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukuk psikologları genellikle psikolojinin bazı alanlarında (örn. klinik psikoloji, sosyal psikoloji, bilişsel psikoloji vb.) doktora sahibidirler ve bu alandaki bilgilerini hukuka uygularlar. Sahte itirafları anlamak için bir psikoloğun karar verme, itaat, ikna ve diğer sosyal etki biçimleriyle ilgili araştırmalara aşina olması gerekir.

Giderek artan sayıda üniversite hukuk psikolojisi alanında uzmanlık eğitimi sunmaktadır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Dennis R. Fox (1999). Psycholegal Scholarship's Contribution to False Consciousness About Injustice. 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Law and Human Behavior, 23, 9-30.
  2. ^ "American Psychology and the Law Society". 10 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2007. 
  3. ^ Michael J. Saks (1986). The Law Does Not Live on Eyewitness Testimony Alone. Law and Human Behavior, 10, 279-280.
  4. ^ "Online Jury Research Update | OJRU". Online Jury Research Update | OJRU. 26 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]