Hristoforos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kristoforus[ölü/kırık bağlantı]

Aziz Hristoforos (GrekçeΆγιος Χριστόφορος, Agios Hristoforos) bir efsaneye göre kendisini azgın bir nehir kıyısında karşıya geçmek isteyen yolculara yardım etmeye adamış bir keşiştir.

Hristiyanlık'ta aziz olarak kabul edilen Hristoforos, günün birinde nehirden geçmesine yardım ettiği, sırtında taşıdığı bir çocuğun gittikçe ağırlaşması üzerine, kimi taşıdığını merak eder. Teologların aktarımlarına göre Hristoforos dünyanın yükünü omuzlarında hissetmektedir. Hristoforos'un sırtında taşıyıp nehir karşısına geçirdiği kişi Çocuk İsa'dır ve o, bu efsaneye ithafen İsa taşıyan anlamına gelen adı Hristoforos'u almıştır.

452 yılında Kalkedon'da Hristoforos adına bir kilise inşa edilmiştir.

Anma Günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Schneider: Die Christophorus-Legende in Ost und West: das Leben aus dem Glauben und seine bildhafte Darstellung in der frühchristlichen und abendländischen Tradition. Köln: Koinonia-Oriens 2005. ISBN 3-936835-23-3. (Almanca)
  • Jakob Lorber: Jugend Jesu, Das Jakobus-Evangelium, 11. Auflage, 552 Seiten, gebunden, Beilage: Jakobus-Evangelium (Berlenburger Bibel), ISBN 3-87495-164-2. (Almanca)