Hotanlı, Karacabey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.37, 3 Kasım 2016 tarihinde Cano1859 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17780181 numaralı sürüm (→‎Coğrafya)
Hotanlı
Harita
Bursa
Bursa
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBursa
İlçeKaracabey
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım11 m
Nüfus
 (2015)
 • Toplam642
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16700
Resmî site
[1]

Hotanlı, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kaynaklara göre Halkının, Kavimler Göçü zamanında Bugün Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güney batısında yer alan "HOTAN" şehrinden geldiği bilinmektedir. İsminide "HOTAN" dan gelme manasında "HOTANLI" olarak almıştır.Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden göçle bugünkü Karaman Bölgesi'ne ( Karamanoğulları )göç eden boy Selçuklu Devleti'nin yıkılışı Osmanlı İmparatorluğu'nun doğuşundan sonra Osm. İmp.nun Rumeli'ye geçmesi ile birlikte Atina ile Selanik'in arasında bulunan eski ismi Yenişehir yeni ismi Larisa'da yüzyıllarca kaldıktan sonra Osmanlı İmp.nun gerilemesi ve Rumeli topraklarından çekilmeye başlamasıyla 1876 yılında Anadolu'ya göç ederek bugünkü Karacabey İlçe merkezine 4 km. uzaklıktaki eski vakuf çiftliğne yerleştirilerek Hotanlı ismini almıştır.Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanların kaçarken yağmaladıkları yerlerden biridir.

Kültür

Yunanistan Yenişehir Türkleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köyün gelenekleri klasik Anadolu ve Rumeli gelenek ve görenekleridir.Başlıca yemekleri yoğurtlu et,ekmek aşı,sıkma mantı,ciğer sarması,etli bulamaç,ısırgan böreği,pırasa böreği,şekerli kabak pidesi,bumbar dolma,oğmaç,paşa köftesidir.Başlıca tatlı çeşitleri kadın göbeği,muhallebi,kırık helvası,asude,yufka tatlısı olarak bilinmektedir.

Coğrafya

Bursa iline 75 km, Karacabey ilçesine 5 km uzaklıktadır.Toprak yapısı çok verimli,geçirgen ve humusludur.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisinde olup Ilılman Akdeniz iklimi özellikeri gösterir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 588
2000 642
1997 677

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Başlıca ürünleri domates,mısır,karnıbahar,kırmızı lahana,pırasa ve sebzenin diğer çeşitleridir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün iç yolları daha önceden arnavut kaldırmı iken son dönemde yapılan çalışmalarla 10.000 m2 parke taşı ile yenilenmiştir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal