Hop (telekomünikasyon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hop, ağ iletişimi sırasında veri paketi hedef adrese ulaşmak için yönlendiriciler (daha genel olarak gateway) üzerinden geçerek ilerler. Hedef adrese ulaşılmadan önceki her yönlendirici geçilirken bir hop oluşur. Veri paketinin kaç yönlendiriciden geçtiği hop sayısı ile hesaplanabilmektedir.

Hop Sayısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hedef ve kaynak ağ cihazları arasındaki yönlendirici sayısıdır. ping veya traceroute gibi uygulamalarla öğrenilebilir.

Hop Sınırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Paketin ağ içerisinde en fazla atlayabileceği hop sayısını belirtir. Veri paketleri ağ içerisinde hedef adresine ulaşıncaya kadar yönlendiriciler arasında dolaşırlar. Bir veri paketi yönlendiriciye ulaşamazsa sonsuza kadar ağ üzerinde kalabilir. Veri paketlerinin bu şekilde sonsuz döngüye girmemesi için hop sınırı paket başlığında bulundurulmaktadır. Hop sınırına ulaşan paket ağ üzerinden bırakılır (drop). IPv4 paket başlığı içerisindeki karşılığı "TTL" ve IPv6 paket başlığıiçerisindeki karşılığı "Hop Limit" dir.

Sonraki Hop[değiştir | kaynağı değiştir]

Veri paketlerinin hedef adrese giderken bir sonraki geçeceği yönlendiricidir. Bir sonraki hopun tespit edilmesi yönlendirme tablosu üzerinden yapılmaktadır. Bunun için çeşitli algoritmalar kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]