Hongshan kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hongshan kültürü
(Neolitik Çin)
Hongshan kültürü'in yayılımını gösteren harita.
Çin'de Neolitik kültürler
Coğrafi aralıkLiaoning, Çin
ÇağMÖ 4700-2900

Hongshan kültürü (Çince: 紅山文化; pinyin: Hóngshān Wénhuà), Çin'in Liaoning eyaletinde Liao Nehri havzasında MÖ 4700'den 2900'e kadar var olan bir Neolitik kültürdü.[1] Hongshan siteleri, İç Moğolistan'dan Liaoning'e kadar uzanan bir bölgede yer almaktadır.

Kültür, Chifeng kentine bağlı Hongshan semtinde bir site olan Hongshanhou'nun adını almıştır. Hongshanhou bölgesi, 1908'de Japon arkeolog Torii Ryūzō tarafından keşfedildi ve 1935'te Kōsaku Hamada ve Mizuno Seiichi tarafından kapsamlı bir şekilde kazıldı.[2]

Genetik ve etnik kimlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Yinqiu Cui ve ark. 2013'ten itibaren, çeşitli Hongshan arkeolojik alanlarından alınan birleşik örneklerin %63'ünün haplogrup N-M231'in N1 (xN1a, N1c) alt grubuna ait olduğu ve N'nin 89 yaşında Neolitik dönemde bölgedeki baskın haplogrup olduğu hesaplandı. %, payı zamanla giderek azalmaktadır.[3] Bugün bu haplogrup en çok Finlandiya'da, Baltık ülkelerinde ve Yakutlar gibi kuzey Sibirya etnik grupları arasında yaygındır.

Çalışmada tanımlanan diğer haplogrupları, her ikisi de günümüz sakinleri arasında baskın olan C ve O3a (O3a3) idi.

Nelson ve ark. 2020, Hongshan kültürünü "Trans-Avrasya" dilsel bağlamına bağlamaya çalışır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Archived copy". 8 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2021.  Timeline posted by National Gallery of Art, Washington, DC.
  2. ^ Hamada, Kosaku and Mizuno Seiichi. "Chifeng Hongshanhou," Archaeologia Orientalis, ser. A, No. 6. Far-Eastern Archaeology Society of Japan, (1938).
  3. ^ Cui, Yinqiu. "Y Chromosome analysis of prehistoric human populations in the West Liao River Valley, Northeast China". BMC Evolutionary Biology. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2021. 
  4. ^ Nelson, Sarah. "Tracing population movements in ancient East Asia through the linguistics and archaeology of textile production" (PDF). Cambridge University. 24 Aralık 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]