Hokus pokus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hokus pokus, eski bir dilden türetilen ve şu anda bir çeşit değişim getirirken söylenen sihirli kelimelerdir. Sihirbazlar tarafından kullanılan genel bir terimdir. Bir zamanlar bir sihirbaz, hokkabaz ya da benzeri eğlence için ortak bir terimdi.

Tahmini kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Terimin kökenleri günümüzde belirsizliğini korumaktadır. En popüler varsayım, terimin çarpık bir Latince dini cümle veya bir tür 'bozuk' Latincenin bir şekli olduğudur. Bazıları terimi buna benzer kurgusal, destansı veya efsanevi isimlerle bağdaştırırken bir kısım da bunu sadece saçma kelimelerin bir kombinasyonu olarak görmektedir.

Bazı Slav dillerinde "pokus", örneğin Çek veya Slovak dilinde olduğu gibi, "deneme" veya "teşebbüs" anlamına gelmektedir. Kelime, "denemek, teşebbüs etmek" anlamına gelen Gotçadaki "kausajn" kelimesinden türeyen Protoslavik kelime "kusiti"den türetilmiştir. Ayrıca hocus sözcüğü Latince "hile yapmak" anlamına gelebilir ya da hoc, "bu", sözcüğünün bozulmuş bir şekli olabilir. İki kelimenin birleşimi anlamlı olabilir, özellikle ikisi birlikte "bu deneme/teşebbüs" ve "hileli deneme/teşebbüs" anlamına gelir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]