Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hobbit: Smaug'un Viranesi sayfasından yönlendirildi)
Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları
The Hobbit: The Desolation of Smaug
YönetmenPeter Jackson
YapımcıCarolynne Cunningham
Zane Weiner
Fran Walsh
Peter Jackson
SenaristFran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Guillermo del Toro
OyuncularIan McKellen
Martin Freeman
Richard Armitage
Benedict Cumberbatch
Evangeline Lilly
Lee Pace
Luke Evans
Ken Stott
James Nesbitt
Orlando Bloom
MüzikHoward Shore
Görüntü yönetmeniAndrew Lesnie
KurguJabez Olssen
StüdyoMetro-Goldwyn-Mayer, New Line Cinema, Wingnut Films
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüFantastik, Macera
RenkRenkli
Yapım yılı2013
Çıkış tarih(ler)i13 Aralık 2013 (2013-12-13) (Türkiye)
Süre161 dakika
ÜlkeYeni Zelanda
ABD[1]
Dilİngilizce
Bütçe225.000.000 $[2][3]
Hasılat958.366.855 $[4]
Önceki filmHobbit: Beklenmedik Yolculuk
Devam filmiHobbit: Beş Ordular Savaşı

Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları Peter Jackson'ın senaryosuna katkıda bulunduğu, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği destansı fantezi macera türündeki 2013 tarihli filmdir. Beklenmedik Yolculuk ile başlayan ve Beş Ordular Savaşı ile sonlanması planlanan J. R. R. Tolkien'in 1937 tarihli romanı Hobbit'ten uyarlanan film serisinin ikinci yapımıdır. Bu üç film de Yüzüklerin Efendisi'nden önceki olayları anlatır.

Jackson senaryoyu uzun süredir ortağı Yüzüklerin Efendisi'nin de senaristi olan Philippa Boyens, Fran Walsh ve aslında Hobbit'i yönetmesi için anlaşılan Guillermo del Toro ile birlikte yazdı. Filmde ayrıca Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Ken Stott, James Nesbitt ve Orlando Bloom da rol almıştır.

Hobbit: Smaugh'un Çorak Toprakları 2 Aralık 2013'te Los Angeles'ta galasını yaptı ve 11 Aralık 2013'te birçok ülkede gösterime girdi. Öncülü gibi bu film de 48 fps (kare hızı) formatında çekildi. Bu yeni format "Yüksek Kare Hızı" ismiyle tanıtıldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Beklenmedik Yolculuk'un devamında Azog'dan kaçan 13 Cüce, Gandalf ve Bilbo hem ayıya dönüşebilen büyük çiftliğinde her çeşit hayvanla dost içinde yaşayan Beorn'un evine sığınırlar. Başta Sevmese bile Gandalf sayesinde yardım edip atlarından ödünç vermiştir. Bu arada Azog, Sauron tarafından Dol Guldur'a çağrılır. Ve ordularımı sen yöneteceksin emri verilir.

Lothlòrien'e gidişte ormanla karşılaşırlar ve bu orman büyülüdür cüceleri yavaşlatır, uyuşturur yollarını şaşırtır. Örümceklerin saldırısına uğrarlar ki Bilbonun dışında, Bilbo onları Güç yüzüğünün görünmezlik yapmasının yardımıyla cüceleri örümceklerden kurtarır. Lothlòrien elfleri tarafından tutuklanarak Elf Kralı Thranduil'un yerleşkesine tutsak tutulurlar. Thorin MeşekalkanThranduil'in karşısına çıkartılırlar. Aralarında Smaug'un saldırısında Thranduil'un yardım etmemesini tartışırlar.

Thranduil Thorin'e anlaşma sunmuştur. Bu anlaşma kabul edilirse Yalnız Dağ'a gidişine izin verilicekti ama Cüce Kral kabul etmemiştir. Bilbo'da hala yüzük takılıdır. Görünmezlikle Lothlorien'e gelir. Ne şansdır ki Elflerin o gece eğlencesi vardır. Cüceleri tutsak eden görevlide sarhoş olur Bilbo ondan anahtarı çalarak cüceleri hücrelerden çıkartır. Kiler bölümünden nehre açılan kapıdan fıçılarla kaçarlar. Yolda Orkların saldırısına uğrarlar. Elflerin sonradan yardımıyla cüceler kaçmayı başarır Fili zehirli okla yaralanır. Nehirden çıktıklarından sonra Bard adında okçu ile karşılaşırlar. Kendilerine silah erzak yardımı isterler. Göl kasabasına gitmek isterler parası karşılında içi balık dolu fıçıların içine gizlenerek Göl kasabasına giderler. Göl kasabasında Bard'ı yönetim isyancı olarak görür casuslarıyla izler yani potansiyel suçlu gözüyle bakarlar. Göl kasabasının efendisi para gözdür. Bard cüceleri gizlice evine sokar onlar beğenilmesede silah bulur. Halkın arasında ise Kehanet dolaşmaya başlar, cücelerle alakalı salonlar dolusu altınlarıyla. Bard'da Thorin'den şüphelenir ki haklı çıkar. Cüceler o gece Yalnız Dağ için yola koyulmaya başlarken görevliler tarafından yakalanıp Efendinin karşısına çıkartılırlar. Thorin kendisini tanıtır ve Yalnız Dağ'a ulaşırsak Göl Kasabasıyla altınları paylaşmak sözünü verir. Göl Kasabasının Efendisi ona ''Hoşgeldin Dağaltı Kralı'' diye karşılayarak eğlence düzenleyip Yalnız Dağ'a törenle uğurlamıştır.

Thorin dağa ulaştığında gizli kapıyı bulmak için aramaya başlamışlardır. Uzun aramanın sonunda Bilbo bulmuştur. Kapı deliği büyüyle gizlenmiştir güç kullanarak açılmamaktadır.O günde Durin günüdür. Elinde yazılı kâğıtta Durin Gününün son ışığı kapının deliğinde parlayaracak yazmaktadır. Thorin ve Cüceler yazılan sözün olmamasından sonra hayal kırıklığına uğrayarak vazgeçmişlerdir ki Ay ışığı çıkana kadar, ay ışığı deliği göstermiş ve anahtar kilidi açmıştır. Bu arada Gandalf olacak kötü olayların önüne geçmek ve ne olduğunu anlamak içi kötülüğün karargâhı Dol Guldur'a gelerek kötü büyüleri bozmaya başlamıştır Büyü bozulduktan sonra Azogla karşılaşmıştır. Çarpışlamarından sonra Gandalf efendin nerede sorusuna '' O her yerde ben sadece lejyonum'' cevabını vermiştir. Ufak büyü oyunuyla kaçan Gandalf yolda büyük bir gölge ile savaşmaya başlar yenik düşer gölge tarafından işkence görürken Sauron olduğunu anlar ve tutsak düşer.

Bilbo'nun Arken Taşını bulma görevi başlamıştır. Dağ'ın merdivenlerinden indiğinde karşısında milyonlarca altınlardan tepeler görür ve Taşı aramaya başlar ardından hareket ettikçe sanki altınlar hareketlenmeye başlamıştır ki altında yatan kocaman Ejderha bulunmaktadır. Artık ejderhayı uyandırmıştır ve Smaug'dur 600 yıldır uyuyan ejderha uyanmıştır. Aralarında konuşmalar geçmiştir ve Arken Taşını aslında sana verebilirim Thorin'in iyice delirmesi için demiştir. Bilbo'nun yüzük sayesinde kaçmaya başararak cücelere ''uyandı'' diye bildirmiş ve Thorin'in beraber Ejderhayı yok edebiliriz diyerek oyun oynamışlardır altına büyük ilgisi olan Smaug'a altından heykelle onu boğmaya çalışsalarda başaramamışlardır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Oyuncu Karakter
Martin Freeman Bilbo Baggins Cate Blanchett Galadriel
Richard Armitage Thorin Meşekalkan Mikael Persbrandt Beorn
Ian McKellen Gandalf Sylvester McCoy Radagast
Luke Evans Bard the Bowman Orlando Bloom Legolas
Lee Pace Thranduil Evangeline Lilly Tauriel
Graham McTavish Dwalin Benedict Cumberbatch (Ses) Smaug,Sauron
Ken Stott Balin Manu Bennett (Ses) Kirletici Azog
Aidan Turner Kíli Lawrence Makoare (Ses) Bolg
Dean O'Gorman Fíli Craig Hall Galion
Mark Hadlow Dori Ryan Gage Alfrid
Jed Brophy Nori Stephen Fry Göl Kasabası Efendisi
Adam Brown Ori John Bell Bain
John Callen Óin Mark Mitchinson Braga
Peter Hambleton Glóin Ben Mitchell Narzug
William Kircher Bifur Richard Whiteside Barliman Butterbur
James Nesbitt Bofur Dallas Barnett Bill Ferny Sr.
Stephen Hunter Bombur

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin çekimleri Temmuz 2012'de bitirildi. Ama Mayıs 2013'te hem bu film hem de Hobbit: Gittim ve Döndüm için Yeni Zelanda'da ek sahneler çekilmeye başlandı ve bu çekimler 10 hafta kadar sürdü.

Beste[değiştir | kaynağı değiştir]

Howard Shore Smaug'un Çorak Toprakları'nın müziklerini Yeni Zelanda'daki yerel bir yazar ekibiyle işbirliği yaparak besteledi. Müzikleri Yeni Zelanda Senfoni Orkestrası çaldı. Orijinal film müzikleri albümü 10 Aralık 2013'te piyasaya sürüldü. Özellikle albümdeki yeni şarkılar büyük övgü aldı. Filmin jeneriğinde çalan "I See Fire" şarkısını İngiliz şarkıcı ve söz yazarı Ed Sheeran kaydedip çaldı. Şarkı 5 Kasım 2013'te iTunes'ta yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Hobbit The Desolation of Smaug (2013)". British Film Institute. 12 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2014. 
  2. ^ Faughnder, Ryan. "'Hobbit' sequel 'Desolation of Smaug' to take box office gold". latimes.com. 4 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2013. 
  3. ^ Smith, Grady. "Box office report: 'The Hobbit' captures $73.6 million; Tyler Perry's latest 'Madea' film struggles". ew.com. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2013. 
  4. ^ "The Hobbit: The Desolation of Smaug". Box Office Mojo. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]