Hitlerjunge Quex

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hitlerjunge Quex
Hitlerjunge Quex
Film afişi
YönetmenHans Steinhoff
YapımcıKarl Ritter
YazarBobby E. Lüthge
SenaristKarl Aloys Schenzinger
Baldur von Schirach
MüzikHans-Otto Borgmann
Görüntü yönetmeniKonstantin Irmen-Tschet
KurguMilo Harbich
StüdyoUFA
DağıtıcıUFA
Çıkış tarih(ler)i19 Eylül 1933
Süre95 dakika
87 dakika (Birleşik Devletler)
ÜlkeNazi Almanyası
DilAlmanca
Bütçe320,000 RM

Hitlerjunge Quex (Türkçe: Hitler Gençliği Quex), Karl Aloys Schenzinger'in benzer isimli 1932 tarihli Der Hitlerjunge Quex romanından uyarlanan ve Hans Steinhoff tarafından yönetilen 1933 yapımı bir Nazi propaganda filmidir. Film ABD'de Bayrağımız Bizi İleriye Götürür adıyla gösterilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Heini Völker, annesi ve babasıyla birlikte yoksulluk içinde yaşayan genç bir çocuktur. Heini'nin Büyük Savaş gazisi olan babası, işsiz bir Komünist Parti destekçisidir. Yerel komünist şubenin organizatörü Stoppel adında bir adam Heini ile arkadaş olur ve onu yüzme, kamp yapma ve oyun oynama vaatleriyle kır gezisine davet eder. Heini kabul eder ve ertesi gün tren istasyonuna gider. Aynı trene binen Hitler Gençliği de oradadır.

Komünistler kendi kamplarına vardıklarında sadece sigara, içki ve dans vardır. Erkekler ve kızlar Heini'nin beklediği oyunların aksine iskambil gibi oyunlar oynarlar. Heini hoş karşılanmadığını hisseder ve oradan uzaklaşır. Ormanın başka bir yerinde, Heini bir göl kenarında kamp yapan ve yaz ortasında şenlik ateşi yakan Hitler Gençliği ile karşılaşır. Heini onları uzaktan izler, ancak onlar tarafından yakalanır ve kampa götürülür, ancak onu komünistlerle birlikte seyahat etmiş olarak tanırlar ve bu yüzden onu da gönderirler. Heini onları, katılmayı umduğu her şeyi, yani 'sağlıklı' kamp ve yüzme gibi şeyleri yaparken görür. Şarkı söylemeleri onu büyüler. Sabah, Heini Hitler Gençliği'nin sabah etkinliklerini izler, ancak Stoppel onu aramaya gelir. Stoppel'den saklanır ve onun yerine bir yabancının arabasına atlayıp şehre gider. Heini evine döndüğünde annesine Hitler Gençliği'nden bahseder ve ona şarkılarından birini söyler, ancak babası buna kulak misafiri olur ve onu döver.

Heini Hitler Gençliği'ne katılmak ister ve Hitler Gençliği üyelerinden birinin evini ziyaret ederek yeni kulüp evlerinin açılışına gelme sözü verir. Ancak, tam da komünistler Hitler Gençliği üyelerine saldırırken geç kalır. Saldırıyla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen polis tarafından tutuklananlar arasında yer alır. Polis Hitler Gençliği'nden bazılarını tutuklar ama komünistleri tutuklamaz. Polis onu serbest bıraktığında, Hitler Gençliği üyeleri tarafından tanınır ve onu saldırı sırasında komünistlerle işbirliği yapmakla suçlarlar.

Stoppel, Heini'nin polise kargaşayı başlatanların komünistler olduğunu söylememiş olmasından etkilenir. Komünistlerin o gün ilerleyen saatlerde Hitler Gençliği'ne saldırmayı planladıklarını söyler, ancak Heini çılgına döner ve saldırıyı Hitler Gençliği'ne anlatmakla tehdit eder. Ulla'yı telefonla uyarmaya çalışır, ancak Fritz konuyu geçiştirir. Heini polise de haber verir ama polis de ona inanmaz. Sonunda Ulla, Fritz'i bir şeyler yapmaya ikna etmiş gibi görünmektedir çünkü komünistlerin silah deposu havaya uçurulmuştur.

Stoppel, Heini'nin Hitler Gençliği'ni uyarmış olması gerektiğini anlar ve Heini'nin evine giderek annesine onu öldüreceğini ima eder. Ancak daha sonra Stoppel fikrini değiştirir ve komünistlere Heini'ye karşı misilleme yapmamalarını emreder. Heini'nin annesi o kadar çılgına döner ki, geceleri evlerinin pencerelerini kapatıp gazı açık bırakarak oğlunu ve kendisini öldürmeye karar verir. Kadın öldürülür ama Heini hayatta kalır.

Heini'nin babası, Heini'yi hastanede görmeye gittiğinde Heini'nin Hitler Gençliği lideri Kass ile karşılaşır. Heini'nin babası burada savaşta yaralandığını ve bu yüzden çalışamadığını açıklar. Kass, Heini'nin babasını Nazilere katılması için ikna etmeye çalışır. Heini, Hitler Gençliği tarafından işletilen bir pansiyona taşınmaya karar verir ve burada Hitler Gençliği'nin tüm üyelerinin sandığı kadar yüksek ahlaki değerlere sahip olmadığını dehşetle keşfeder. Ona Quex derler, aslında bir hakaret olarak "Quecksilber"in kısaltmasıdır.

Hitler Gençliği lideri Heini'yi komünistlerin yaşadığı bölgeye göndermemeye özen gösterir, ancak nerede kaldığını öğrenirler. Stoppel Heini'yi sokakta arar ve onu komünistlere dönmeye ikna etmeye çalışır. Heini bunu reddeder ve Stoppel onu komünistlerin bölgesine dönmemesi konusunda uyarır. Bir gün, Hitler Gençliği'nden biri afiş asarken komünistler tarafından dövülür ve Heini liderini afiş dağıtmak için komünist bölgeyi ziyaret etmesine izin vermeye ikna eder. Ancak Hitler Gençliği'nden arkadaşı Grundler, komünist kız Gerda tarafından kandırılmıştır ve tüm el ilanlarını nehre atar. Bunun üzerine Heini gece boyunca tüm afişleri yeniden basmayı teklif eder ve sabah olmadan afişleri asar. Bunu duyan komünistler onu kovalar ve bıçaklarlar. Hitler Gençliği onu yüzüstü yatmış ölmek üzereyken bulur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]