Hiperstatik sistemler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fort McMurray, Alberta, Kanada'daki Athabasca Nehri üzerindeki iki ana Otoyol 63 köprüsünün resmi. Burada köprünün her ayağı birer mesnet ve genel olarak sistem de çok açıklıklı bir "sürekli kiriş" olarak nitelendirilir. (Sistem burada hiperstatiktir.)

Dış etkilerden dolayı oluşan mesnet tepkisi, kesit zoru, şekil değiştirme ve yer değiştirmeler izostatik sistemlerde denge denklemleri ile hesaplanabilir. Bu ifadelerin hesaplanmasında denge denklemleri yeterli olmuyorsa, bu tip sistemlere "hiperstatik sistemler" denir.

Bu sistemlerin hesaplanmasında denge denklemleri ile birlikte süreklilik şartları denilen geometrik uygunluk şartları ile gerilme-şekil değiştirme bağıntılarının da eklenmesi gereklidir. Bu denklemler eklenirken bazı kabuller yapılır. Bunlardan bazıları; malzemelerin elastoplastik, homojen ve üretim hatalarından soyutlanmış olmasıdır. Malzemelerin gerçekte böyle olmadığı bilindiği için malzeme özellikleri bazı güvenlik katsayıları ile çarpılarak matematik modellemeler yapılır.

Yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]