Hindistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Hindistan devlet başkanı, Asya ülkesi Hindistan'da 1950 yılından bu yana devlet başkanı olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

 Hindistan devlet başkanı
# Resim İsim Seçim yılı Göreve başlama Görevi bırakma Parti
1 Rajendra Prasad Rajendra Prasad

(1884–1963)

2 Mayıs 1952

ve
6 Mayıs 1957

26 Ocak 1950x 13 Mayıs 1962 INC
2 S. Radhakrishnan Sarvepalli Radhakrishnan

(1888–1975)

7 Mayıs 1962 13 Mayıs 1962 13 Mayıs 1967 Bağımsız
3 Image of none.svg Zakir Hüseyin

(1897–1969)

6 Mayıs 1967 13 Mayıs 1967 3 Mayıs 1969

(Görev başında hayatını kaybetti)

Bağımsız
Image of none.svg Varahagiri Venkata Giri

(1894–1980)
(geçici, daha önce başkan yardımcısı)

3 Mayıs 1969 20 Temmuz 1969

(İstifa)

INC
Image of none.svg Muhammed Hidayatullah

(1905–1992)
(vekaleten;
Yargıtay Başsavcısı olarak)

20 Temmuz 1969 24 Ağustos 1969 Bağımsız
4 Image of none.svg Varahagiri Venkata Giri

(1894–1980)

16 Ağustos 1969 24 Ağustos 1969 24 Ağustos 1974 INC
5 Fakhruddin Ali Ahmed, President of India (cropped 2).png Fakhruddin Ali Ahmed

(1905–1977)

17 Ağustos 1974 24 Ağustos 1974 11 Şubat 1977

(Görev başında hayatını kaybetti)

INC
Image of none.svg Basappa Danappa Jatti

(1912–2002)
(geçici, daha önce başkan yardımcısı)

12 Şubat 1977 25 Temmuz 1977 INC
6 Neelam Sanjiva Reddy Neelam Sanjiva Reddy

(1913–1996)

21 Temmuz 1977 25 Temmuz 1977 25 Temmuz 1982 JNP
7 Giani Zail Singh Giani Zail Singh

(1916–1994)

12 Temmuz 1982 25 Temmuz 1982 25 Temmuz 1987 INC
8 R. Venkataraman Ramaswamy Venkataraman

(1910–2009)

13 Temmuz 1987 25 Temmuz 1987 25 Temmuz 1992 INC
9 Shankar Dayal Sharma Shankar Dayal Sharma

(1918–1999)

24 Temmuz 1992 25 Temmuz 1992 25 Temmuz 1997 INC
10 K. R. Narayanan Kocheril Raman Narayanan

(1920–2005)

14 Temmuz 1997 25 Temmuz 1997 25 Temmuz 2002 Bağımsız
11 A. P. J. Abdul Kalam in 2008.jpg Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam

(1931–2015)

15 Temmuz 2002 25 Temmuz 2002 25 Temmuz 2007 Bağımsız
12 Pratibha Patil Pratibha Patil

(* 1934)

19 Temmuz 2007 25 Temmuz 2007 25 Temmuz 2012 INC
13 Pranab Mukherjee Pranab Mukherjee

(* 1935)

19 Temmuz 2012 25 Temmuz 2012 25 Temmuz 2017 INC
14 Ram Nath Kovind

(* 1945)

20 Temmuz 2017 25 Temmuz 2017 Görevde BJP

x Rajendra Prasad 1950 yılından itibaren görevi yürütmeye başlasa da, resmi olarak 1952 yılında seçiciler kurulu tarafından seçilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]