Hikaru no Go

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hikaru no Go
ヒカルの碁
(Hikaru no Go)
TürBüyüme kurgusu, spor, doğaüstü[1]
Manga
YazarYumi Hotta
ÇizerTakeshi Obata
YayımcıShueisha
Diğer yayımcı
BaskıJump Comics
DergiWeekly Shōnen Jump
Diğer dergi
DemografikShōnen
Yayın tarihi8 Ocak 199914 Temmuz 2003
Cilt sayısı23
Anime televizyon dizisi
Yönetmen
  • Susumu Nishizawa (#1-15)
  • Jun Kamiya (#16-58)
  • Tetsuya Endo (#58-75)
SenaristYukiyoshi Ōhashi
MüzikKei Wakakusa
StüdyoPierrot
Lisans
KanalTV Tokyo
Diğer kanallar
Yayın tarihi 10 Ekim 2001 26 Mart 2003
Bölüm sayısı75
Anime televizyon filmi
Hikaru no Go: Hokuto Hai e no Michi
Yönetmen
  • Junichi Watanabe
  • Kunitoshi Okajima
  • Masoho Itō
Senarist
  • Michiko Yokote
  • Tetsuya Endo
MüzikKei Wakakusa
StüdyoPierrot
KanalTV Tokyo
Yayın tarihi3 Ocak 2004
Yayın süresi77 dakika
Canlı çekim televizyon dizisi
Qi Hun
YönetmenLiu Chang
MüzikMichiru
KanaliQiyi
Yayın tarihi 27 Ekim 2020 26 Kasım 2020
Bölüm sayısı36

Hikaru no Go (Japoncaヒカルの碁; "Hikaru'nun Gosu"), Yumi Hotta tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Ocak 1999-Temmuz 2003 tarihleri arasında Shueisha'nın Weekly Shōnen Jump dergisinde yayınlandı. Seri, bir gün büyükbabasının tavan arasında bir go tahtası keşfeden Hikaru'yu takip etmektedir. Nesnenin, imparatorun Heian dönemindeki eski Go öğretmeni olan Sai adlı bir hayalet tarafından musallat olduğu ortaya çıktı. Sai, kendisini Hikaru'nun zihninde kapana kısılmış halde bulur ve ona yavaş yavaş goyu tattırır.

Pierrot tarafından hazırlanan bir anime televizyon serisi uyarlaması Ekim 2001-Mart 2003 tarihleri arasında yayınlandı. Serinin go oyunlarının yapımı, profesyonel go oyuncusu Yukari Umezawa tarafından denetlendi.

Hikaru no Go, eleştirmenler tarafından iyi karşılandı, 25 milyondan fazla kopyası dolaşıma girdi ve bu da onu en çok satan manga serilerinden biri haline getirdi. 2000'de 45. Shogakukan Manga Ödülü'nü ve 2003'te 7. Tezuka Osamu Kültür Ödülü'nü kazandı. İlk çıkışından bu yana gonun Japonya'da gençler arasında popüler hale gelmesini ve dünya çapında go oynayanların sayısı gözle görülür şekilde artırmasını sağlamıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

12 yaşındaki orta okul öğrencisi olan Hikaru Shindo, bir gün büyükbabasının eşyalarını karıştırırken bir go tahtası bulur. Üzerindeki kan lekelerini silmeye çalışırken bir hayalet ortaya çıkar. Hayaletin adı Sai Fujiwara olup Heian döneminde, imparatorun iki go öğretmeninden biridir. Diğer hoca Sai'yi saraydan attırmak için onu maça davet eder. Maç esnasında diğer hoca hile yaparken Sai'ye yakalanır. Ancak bunu söylemesine fırsat vermeden Sai'yi hile yapmakla suçlar. Bunun sonucunda Sai saraydan atılır. Başka yapacak hiçbir şeyi kalmayan Sai, intihar eder. Sai, kendi yaşamında elde edemediği "kami no itte"'yi, Hikaru sayesinde elde etmeye çalışır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Official Website for Hikaru no Go". Viz Media. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]