Hersek (Habsburg)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Herzegowina Okkupationsgebiet
Оккупированный округ Герцеговина
Hersek
1878-1918
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentMostar
Yaygın dil(ler)Sırpça, Hırvatça, Boşnakça
HükûmetMonarşi
Vali 
• 1878-1882
Stefan Freiherr von Jovanovic
Tarihçe 
• Kuruluşu
1878
• Dağılışı
1918
Para birimiAvusturya-Macaristan Kronu
Öncüller
Ardıllar
Bosna Vilayeti
Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı

Hersek, (İngilizce: Occupied Region of Herzegovina) 1878'de kurulan bir devlettir. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlıdır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti Bosna ve Hersek'i Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na vermiştir. 1878 yılında Avusturya-Macaristan, Bosna ve Hersek'i işgal etmiştir. Hırvat generaller Josip Filipoviç ve Stjepan Jovanoviç, işgalde görev almıştır. Josip Filipoviç'in askerleri Slavonya topraklarından Bosna'yı işgal ederken Stjepan Jovanoviç'in askerleri Hersek'i işgal etmiştir. Bosna ve Hersek, Avusturya-Macaristan'ın içinde özel yönetime sahip olan bölgelerden biri olmuş ve ayrı yönetilmiştir. Hersek'e vali olarak ilk Stefan Freiherr von Jovanovic atanmıştır.

Osmanlı Devleti'nin Bosna Hersek üzerinden çekilmesinden sonra 1881 yılında Katolik Kilisesi düzenlenmiştir. Hersek'teki kiliseler, Mostar-Duvno Psikoposluğu ve Trebinje-Mrkan Psikoposluğu'nun bir parçası olmuştur. 1890 yılında Trebinje-Mrkan Psikoposluğu, Mostar-Duvno Psikoposluğu'na katılmıştır. Fransisken tarikatı, Mostar'da 1895 tarihinde Hersek'in ilk üniversitesini açmıştır. 1910 yılında Hersek'in bir anayasası olmuştur. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'nda yenilince Bosna Hersek'te çeşitli işgaller olmuştur. 1918'de Avusturya Macaristan, Bosna'dan ve Hersek'ten çekilmiştir. Bosna ve Hersek, 24 Kasım 1918'da Sırbistan Krallığı'na dahil olmuş, 1 Aralık 1918'de de Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'na katılmıştır.