Hermann Reinecke

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hermann Reinecke
Hermann Reinecke (solda) Roland Freisler (ortada) ile birlikte Halk Mahkemesi'nde.
Doğum14 Şubat 1888(1888-02-14)
Lutherstadt Wittenberg
Ölüm10 Ekim 1973 (85 yaşında)
MilliyetAlman
VatandaşlıkNazi Almanyası
MeslekAsker
OrganizasyonAlman Ordusu
Oberkommando der Wehrmacht
Tanınma nedeniSovyet savaş esirlerine karşı işlediği suçlar, Savaş suçlusu
SuçlamaSavaş suçu ve İnsanlığa karşı suçlar
Mahkûmiyet cezasıÖmür boyu hapis

Herman Reinecke (d. 14 Şubat 1888; Lutherstadt Wittenberg - ö. 10 Ekim 1973), savaş suçlusu Nazi Almanyası generali.[1] II. Dünya Savaşı sırasında Oberkommando der Wehrmacht'daki (OKW) Silahlı Kuvvetler Genel Müdürlüğü’nün başkanı olarak, Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında yaklaşık 3,3 milyon Sovyet savaş esirinin ölümüyle sonuçlanan esir kampı politikalarından sorumludur ve pek çok infazın gerçekleşmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Reinecke, yargılandı ve ömür boyu hapse mahkûm edildi.

Askeri kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Reinecke, Mart 1905'te Alman İmparatorluk Ordusu'na öğrenci olarak katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında gösterdiği faaliyetler nedeniyle birinci sınıf Demir Haç kazandı ve 1916'da kaptanlığa terfi etti. Ardından Reichswehr yönetiminde ve Berlin'ndeki Reich Savunma Bakanlığı'nda kariyerine devam etti. Nazi liderliği adına siyasi eğitim veren Wehrmacht'ta görev yaptı.

Ocak 1939'da, Reinecke bir ofis başkanı olarak tümgeneralliğe terfi etti OKW içerisindeki Allgemeines Wehrmachtsamt (Silahlı Kuvvetler Genel İdaresi Muhafızları) başkanı oldu. Bu birim tutsak alınan düşman askerlerinin bakımından sorumluydu.

Dava ve mahkûmiyet[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı sonrası kurulan Nürnberg Mahkemesi'nde savaş suçlarından ve insanlığa karşı suçlardan mahkûm edildi. Silahlı Kuvvetler Genel İdaresi Muhafızları başkanı olarak, ölümlerin ve infazlara neden olan esir kampı politikasının oluşturulmasından ve uygulanmasından sorumlu tutuldu. Uluslararası Askeri Mahkeme'nin kararı Reinecke tarafından imzalanan tüm savaş kamplarında tutulan Sovyet savaş esirlerinin durumuna ilişkin 8 Eylül 1941 tarihli emirlere atıfta bulundu. Emir şöyle idi;

Bolşevik asker Cenevre Sözleşmesine (...) uygun olarak, onurlu bir rakip olarak muamele gördüğü iddiasını tamamen kaybetmiştir. Başkaldırı, aktif ya da pasif direnç, hemen silah zoruyla (süngü ve ateşli silahlar) kırılmalıdır. . . Silahını kullanmayan ya da yetersiz enerji kullanan emri yerine getiren herkes cezalandırılır (...) Kaçmaya çalışan savaş esirleri derhal vurulur. Hiçbir uyarı atışı yapılmamalıdır. Savaş esirlerine karşı silah kullanılması kural olarak yasaldır.

Reinecke ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Peck Panel tarafından tekrar gözden geçirildi. Ekim 1954'te serbest bırakıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel;
  1. ^ Herman Reinecke at the Lexicon der Wehrmacht 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019.
Genel;

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]