Hermann Kriebel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hermann Kriebel

Hermann Kriebel (20 Ocak 1876, Germersheim'da – 16 Şubat 1941, Münih) yarbay ve eski Bavyera kurmay subayıydı.

Adolf Hitler, Emil Maurice, Hermann Kriebel, Rudolf Hess, Friedrich Weber

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

1918-1919 Alman Devrimi sırasında Freikorps ile savaştı. Alman 1919 Ateşkes heyetinin bir üyesi olarak veda sözleri "20 yıl sonra tekrar görüşmek üzere" idi.[1] 1923'te Adolf Hitler'in Nazi partisi ve SA'nın da dahil olduğu milliyetçi ve savaşçı toplulukların birliği olan Oberland Ligi; ve Ernst Röhm'ün Reichskriegflagge'ı Kampfbund'un askeri lideri oldu; Kriebel, Hitler ve Erich Ludendorff ile birlikte 8–9 Kasım 1923 Birahane Darbesi'nin kilit figürüydü ve 1924'te Hitler ile birlikte mahkum edildi ve cezasını Landsberg hapishanesinde çekti.

1929'da silah tüccarı ve Çan Kay-şek'in Kuomintang hükûmetine danışman olarak çalışmak üzere Çin'e geldi. Kuomintang rejimi, Çinli Komünistlerle savaşmanın yanı sıra, o sırada Çinli savaş ağalarının ordularıyla, yani kuzeyde General Feng Yuxiang ve güneyde General Bai Chongxi ve Li Zongren'in Guangxi kliğiyle savaşıyordu. [1] Buna göre, Çin'in o zamanlar neredeyse hiç silah fabrikası olmadığı için silahların ithal edilmesi gerekiyordu. [1] Kriebel, Çin'deki silah talebinin çok büyük olduğunu ve bunun bir silah tüccarının işini çok karlı hale getirdiğini gördü. [1]

Hapisten çıktıktan sonra Nazi partisi ve Oberland Ligi ile bağlarını sürdürdü. Şangay'daki Alman başkonsolosu oldu.

10 Nisan 1938'de sadece "Lider Listesi"nden adayların yarıştığı "Büyük Alman Reichstag" seçimlerinde Reichstag vekilliği aldı. Eylül 1940'ta Hitler tarafından albaylığa terfi ettirildi ve Ocak 1941'de 65. doğum gününde büyükelçi unvanını aldı. Bu onurdan neredeyse dört hafta sonra Kriebel kısa bir hastalıktan sonra öldü. Ölümünden dört gün sonra Münih'te Hitler, Hermann Göring, Joachim von Ribbentrop ve Rudolf Hess'inde katıldığı, Propaganda Bakanlığı bütçesinden karşılanan bir devlet töreniyle onurlandırıldı ve ardından Niederaschau im Chiemgau'ya gömüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]