Henryk Hryniewski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Henryk Hryniewski

Henryk Hryniewski (Gürcüceჰენრიხ ჰრინევსკი; d. 22 Kasım 1869, Kutaisi — ö. 4 Mart 1938), Gürcistan'da yaşamış Polonya kökenli ressam, grafik sanatçısı, mimar ve mimarlık tarihi araştırmacısı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Bir Gürcü Kadının Portresi" — Henryk Hryniewski’nin eseri

Hryniewski, Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Gürcistan’daki Kutaisi kentinde, oraya sürgün edilmiş vatansever Polonyalı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babasının ölümünden sonra annesi ile birlikte İtalya’ya göç etti. Floransa’da tekniker okulunu bitirdi ve Sanat Akademisi’ne yazıldı. Ancak 1889 yılında zorunlu askeri yükümlülüğünü yerine getirmek için Kutaisi’ye dönmek zorunda kaldı.

Henryk Hryniewski daha sonra Karlsruhe’de Politeknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğrenimini sürdürdü. Sonra da İtalya’ya döndü. Burada askerlik alanında eğitim aldı. 1898 yılında Gürcistan’a döndü ve Tiflis’e yerleşti. Orada resim yaptı ve resim eğitimi verdi. 1918-1921 arasında Tiflis Sanat Okulu’nu yönetti. Bu okulun Gürcistan Güzel Sanatlar Akademisi’ne dönüşmesine yardım etti. 1922’de burada profesör, 1927’de de rektör yardımcısı oldu. Tiflis'te bugün Kitap Müzesi olan binanın girişinin tavanını resimledi. Stalin tarafından uygulanan Büyük Temizlik sırasında, 15 Aralık 1937'de tutukladı, 4 Mart 1938'de kurşuna dizilerek öldürüldü.

Hryniewski’n tutuklanmasının hemen ardından karısı, İtalyan dansçı ve Tiflis'te ilk bale stüdyosunun kurucusu Maria Perini (1873-1939) Gürcistan'dan sürgün edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]