Henri Charrière

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Henri Charrière
Doğum16 Kasım 1906
Ardeche, Fransa
Ölüm29 Temmuz 1973 (66 yaşında)
Madrid, İspanya
MilliyetFransız
MeslekYazar
Önemli eser(ler)Kelebek

Henri Charrière (16 Kasım 1906, Ardèche - 29 Temmuz 1973, Madrid), Fransız yazardır. "Papillon" (Kelebek) isimli kitabı ile ünlüdür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Henri Charrière, 16 Kasım 1906'da Fransa'nın Ardeche şehrinde doğdu. Annesi 10 yaşındayken ölen Charrière'nin çocukluğu, iki kız kardeşiyle ve öğretmen olan babasının yanında geçmiştir. 1923 yılında 17 yaşındayken Fransız Deniz Kuvvetleri'ne yazıldı ve burada 2 yıl çalıştı. Buradan ayrıldıktan sonra Paris'te suç örgütlerine katılarak, yasa dışı işler yapmaya başlamıştır.

Mahkûmiyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Ekim 1931 tarihinde Paris'te cinayet suçundan tutuklanarak, bu suçtan Fransız Guyanası'nda ömür boyu kürek mahkûmiyetine çarptırıldı ve 13 yıllık kaçış mücadelelerinden sonra özgürlüğüne kavuştu. Daha sonra Venezuela vatandaşı olan Henri Charrière, orada tüm mahkûmiyet hikâyesini anlatan ve kendi lakabını taşıyan "Kelebek" adlı bir kitap yazdı. Banko adlı kitabında ise özgürlüğe kavuştuktan sonraki yaşamını anlatmıştır.

13 yıllık kaçışını anlattığı kitabı Papillon, Türkiye'de e Yayınları tarafından Aydil Balta'nın çevirisiyle, Kelebek adıyla 1969 yılında yayımlandı. Yine aynı kitap, 1973 yılında Franklin J. Schaffner'in yönettiği ve Steve McQueen'in başrolünü oynadığı, Papillon isimli filme çekilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]