Helyosfer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yıldızlararası gazın etkisi altındaki heliosfer. Voyager 1 ve Voyager 2 çizime eklenmiştir.

Helyosfer, uzayda güneş ışığı hakimiyetindeki Güneş Sistemi'nde yüklü parçaçıkların kabardığı bir tür Güneş rüzgârı ile yıldızlararası ortam içine şişen (hidrojen ve helyum gazı galaksiye nüfuz etmiştir) bölgedir. Ekstra Güneş hacmine rağmen elektriksel nötr atomlar bu kabarcığa işleyebilir. Heliosferin hemen hemen tüm maddesi Güneş'in kendinden yayılır. Güneş'in koronası öyle sıcaktır ki parçaçıkların hareket hızı dışa doğru 300'den 800 km/s'ye kadar Güneş rüzgârı üretebilir.[1]

IBEX tarafından çekilen enerjik nötr atomların fotoğrafı. Yer: NASA/Goddard Uzay Uçuş Merkezi Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu.

İlk on trilyon kilometrelik yarıçapı için, Güneş rüzgârı 1.000.000 km/s üzerinde hareket eder. Bu yıldızlararsı ortam ile etkileşime girdiğinde durmadan önce yavaşlar. Güneş rüzgârı yavaş başlar ama sona ermesi çok hızlıdır; yıldızlararası orta ve Güneş rüzgâr basınç dengesindeki heliopause sınırına doğru İngilizceheliosheathi geçene kadar yavaş devam eder. 2007 ve 2004 yılında sonlandırma çarpışması başarıyla Voyager 1 ile Voyager 2 tarafından tespit edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017.