Hela (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hela (/ˈhɛlə/) Marvel Comics tarafından yayımlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen kurgusal karakterdir. Asgard'daki ölüm tanrıçası olan karakter, İskandinav mitolojisindeki Hel'e dayanmaktadır. Helheim ve Niflheim'ın hükümdarı olan karakter, sık sık Thor'un düşmanı olmuştur. Çizgi romanların Gümüş Çağı'nda çıkış yapan Hela, ilk olarak Journey into Mystery #102'de göründü ve editör/yazar Stan Lee ile sanatçı/yazar Jack Kirby tarafından İskandinav mitolojisinden uyarlandı.

Cate Blanchett, Marvel Sinematik Evreni filmi Thor: Ragnarok'ta (2017) karakteri canlandırdı.

Güçler ve yetenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hela bir Asgardlı olarak sınıflandırılır ve bir Asgardlı'nın fiziksel boyuna sahiptir ancak gerçekte bir Jötunheimr devi mirasına sahiptir. Hela, Asgardlı tanrılar ile ortak özelliklere sahiptir. Her iki ırkın büyük çoğunluğunu aşan seviyelerde insanüstü güce, hıza, dayanıklılığa, çevikliğe, reflekslere ve dayanıklılığa sahiptir. Muazzam gücü, Thor ile sürekli göğüs göğüse mücadeleye girmesine izin vermiştir.[1] Tüm Asgardlılar gibi o da büyüye karşı dirençlidir.

Hela'nın geniş mistik güçleri vardır. En güçlü yeteneği, bir Asgardlıyı bile öldürebilecek güçte yumruk atmasını sağlayan, mistik enerjiyi kullandığı bir teknik olan Hand of Glory'dir.

Bir Ölüm Tanrıçası olarak Hela'nın, Ölüm ile bir anlaşması vardır, buna göre ona tapan herhangi bir Asgardlı'nın ruhunu talep edebilir ve onları Hel veya Niflheim'a götürebilir ve aynı zamanda Dokuz Dünya içinde neredeyse her yere seyahat edebilmesine izin verir. Hela'nın dokunuşu ölümlüler için de ölümcül olsa da ve ruhlarını Hel'e götürebilme yeteneğine sahip olsa da genellikle ölümlü kahramanların ruhlarını talep etmedi. Hela genellikle ruhunu talep etmeden önce kişinin ölmesini beklemeye niyetlidir, ancak sağlıklı bir insanı ve hatta Asgardlı'yı tek bir dokunuşla, "ölüm dokunuşu" ile öldürebilir. Hela ayrıca, yaşayan Asgardlıları öldürebilmek için illüzyonlarını kullanır. Hela ayrıca, ruhları öbür dünyaya geçmediği sürece ölü bir Asgardlıyı hayata döndürme yeteneğine de sahiptir, ancak bu yetenekleri nadiren kullanmıştır.

Hela genellikle "Nightsword" ile kuşanmıştır ve usta bir kılıç ustasıdır.

Hela, Hel ve Niflheim'da yaşayan tüm ölülere hükmedebilir ancak Valhalla'daki ölüler üzerinde hiçbir gücü yoktur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Official Handbook of the Marvel Universe vol. 2 #5