Heinrich Kreipe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe (5 Haziran 1895, Niederspier ; 14 Haziran 1976, Northeim veya Hanover), II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta bir Alman tümgeneraldi.

Kaçırılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralarında W. Stanley Moss ve Patrick Leigh Fermor gibi isimlerin de bulunduğu Kreipe'yi kaçıran ekip,1944

26 Nisan 1944 akşamı İngiliz Özel Harekâtı adına görevli Patrick Leigh Fermor ve W. Stanley Moss ve Archanes'teki Girit direnişçileri tarafından kaçırılmıştır. Kahire ve Londra üzerinden ilk olarak 25 mayıstan 23 ağustosa kadar kalacağı Trent Park esir kampına götürüldü. Ekim 1947'de esaretten Almanya'ya serbest bırakıldı. Kreipe'yi kaçırmanın amacı, Giritlilerin savaş moralini ve dayanıklılığını güçlendirmeye çalışmak ve öte yandan da Wehrmacht'ın savaş moralini zayıflatmaktı. Ayrıca Müttefiklerin prestij kazanması da bekleniyordu.

Kaçırmanın olduğu gün, Kreipe hava karardıktan sonra Knossos'taki evine gitmek için Ano Archanes'teki hizmet bölgesinden ayrıldı. Knossos ve Kandiye yolu üzerinde Archanes'in girişinde, sözde bir Alman kontrol noktasında durduruldu ve şoförüyle birlikte baskına uğradı. 30 yaşındaki Bremenli astsubay sürücü oracıkta öldürülüren, Kreipe kendi arabasının bagajında götürüldü.

Bu esna da düzinelerce kontrol noktasından geçmiş olsalar da, araç generalin bayrağını dalgalandırdığı için hiçbirinde durdurulmadı. Nihayet Rodakino'da bir İngiliz botu ile alındı ve Kahire'ye götürüldü.

Kreipe, onu kaçıran İngiliz askerlerinden biri olan Fermor ile 1972 yılında yayınlanan bir televizyon programı için Atina'da yeniden buluşmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022.